Chefen lämnar sitt jobb vid kommunen

Rickard Bardun började som chef på den då nybildade serviceförvaltningen för fem år sen. Nu går han vidare till nya uppdrag i Katrineholm. "Det har varit kul att vara med om att bygga upp något nytt", säger han.

Söderköpings kommun 19 november 2019 08:00

I fredags jobbade Rickard Bardun sin sista dag på Söderköpings kommun. Schemat har varit fullbokat den sista tiden med saker som ska avslutas och överlämnas. Innan han började i Söderköping jobbade han som teknisk chef på Finspångs yekniska verk och innan dess som VA- och renhållningschef i Valdemarsvik. 

– Jag hade ingen plan att jobba kommunalt. Jag är utbildad civilingenjör och hade inte alls tänkt det egentligen, men det är lite tillfälligheter som gör det.

Varför har du stannat kvar i den kommunala sektorn?

– Jag har ett samhällsintresse och trivs med att jobba med den typen av frågor. Att göra bra saker för många.

Varför lämnar du Söderköping?

– Jag ser det inte som att jag lämnar något utan att jag söker mig till något nytt. Jag känner att det är dags att ta mig an nya utmaningar.

 

Strax efter att Bardun börjat sin tjänst i kommunen bildades servicenämnden och därmed en ny förvaltning. Under serviceförvaltningen ligger kost, arbetsmarknad, kultur och fritid, teknik och entreprenad, VA- och renhållning och näringsliv och turism. I förvaltningen finns cirka 100 anställda. Det är allt från kockar och vaktmästare till projektledare och bibliotekarier.

– Det är en väldigt bred förvaltning, säger Bardun. 

Även om servicenämnden hittills klarat sig utan underskott kommer även de att drabbas av besparingskrav framöver.

Att du slutar nu, har det något med den ekonomiska situationen i kommunen att göra?

– Det är alltid roligare att utveckla än att avveckla, så är det ju. Men mer handlar det om tillfälligheter, säger Bardun.

– Jag tycker verkligen att Söderköping är en fantastisk kommun och vi har alla möjligheter. Vackra miljöer och närhet till större städer, det är bara att ta tillvara på det. Man måste våga satsa även om det är tufft ekonomiskt.

 

Rickard Bardun går nu vidare till en tjänst som förvaltningschef för två förvaltningar i Katrineholm; Service och teknik och Kultur.

– Det är en tre gånger så stor organisation, men ett något smalare uppdrag. 

På kort sikt kommer Rickard Bardun att efterträdas av samhällsbyggnadschef Johan Cöster, samtidigt som vissa uppdrag fördelas på andra.

– Det här är en temporär lösning medan kommundirektören ser över hur organisationen ska se ut framåt, säger Ulric Nilsson (C), kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa