Byggnaden måste miljonrenoveras akut

Salong Ramunder har saknat en underhållsplan och inte fått något strukturerat underhåll sedan 2001. Nu är renoveringsbehovet så akut att kommunstyrelsen förväntas bevilja 1,1 miljoner kronor till att åtgärda lokalen.

Salong Ramunder har blivit så eftersatt underhållsmässigt att det nu måste kostas på 1,1 miljoner kronor.

Salong Ramunder har blivit så eftersatt underhållsmässigt att det nu måste kostas på 1,1 miljoner kronor.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköpings kommun2019-11-21 05:00

Salong Ramunder tillhör Ramunderskolan men används också av Kulturskolan och Söderköpings Bio. Som vi tidigare berättat har biosäsongen kommit igång senare än vanligt på grund av att lampor suttit löst och riskerat att ramla ner och skada folk. 

Men det är alltså inte det enda problemet i lokalerna. Fönstren är i akut behov av utbyte, trägolvet är slitet och bågnat, belysningen fungerar inte som den ska, ridån är trasig och en dörr är så stor och tung att gångjärnen hotar att lossna. Den uppskattade kostnaden för att renovera lokalen är 1,1 miljoner kronor.

Johan Cöster, samhällsbyggnadschef som nu också har fastighetsfrågor på sitt bord, gjorde en dragning av ärendet på det senaste öppna mötet med kommunstyrelsen. Han talade sig varm för att pengarna behöver skjutas till.

– Det är inte bara en lokal för skolverksamhet utan en publik lokal som vi inte ska skämmas över. Om vi låter det här vara kan det bli en hälsoskyddsfråga, med problem med fukt och mögel. Dessutom är det en av de större kulturlokaler vi har.

Att renoveringsbehovet blivit så akut beror på att det inte funnits någon underhållsplan och att inget strukturerat underhållsarbete gjorts sedan 2001. 

– Nu har vi börjat kartlägga kommunens fastigheter och göra en plan för dem. Det ska förhoppningsvis ge oss färre överraskningar, sa Johan Cöster.

Malin Östh (V) reagerade på att det fått gå så långt.

– Det är ledsamt hela ärendet, att det inte har funnits någon underhållsplan. Det är pinsamt att ha bio i sådana lokaler, sa hon.

– Det är viktigt också att vi nu tar fram underhållsplanen i samverkan med biopersonalen som jobbar där.

Beslutet om pengar ska beviljas tas på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag. Ulric Nilsson (C), kommunalråd, tror att pengar kommer att omfördelas så att renoveringen blir av.

Vad tycker du om att det inte funnits någon underhållsplan?

– Att vi behöver ha en långsiktig underhållsplan för våra byggnader är en självklarhet. Det arbetas på att säkerställa att det ska finnas, men vi får ta ett steg i taget.

Vet du varför det inte har funnits?

– I tidernas begynnelse fanns det, antingen på pränt eller i huvudet på någon. Men sedan har personer bytt arbetsplats och vi har förlorat kunskapen.

Karta: Salong Ramunder
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!