20 år av inspiration och böcker

Biblioteket Stinsen är en populär kulturell knutpunkt i Söderköping. Där finns något för alla med böcker, föreläsningar och utställning. Helgens 20-årsjubileum lockade många.

"Jag är överlycklig över priset". Det säger Rolf Larsson som fick hederspris för sina gärningar med byggnadsteknik och passionen för att bevara gamla byggnader.

"Jag är överlycklig över priset". Det säger Rolf Larsson som fick hederspris för sina gärningar med byggnadsteknik och passionen för att bevara gamla byggnader.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-11-10 14:53

Med musik och tal firades Stinsen 20 år på lördagen och många Söderköpingsbor kom. Bibliotek har funnits i Söderköping sedan 1916 men då i ett hus på Skönbergagatan, på andra våningen.

– Vi kämpade länge, i över 20 år, för att få ett större och mer ändamålsenligt bibliotek. Ett som blir en samlingspunkt med många aktiviteter. Att det ska ligga på marknivå var också nödvändigt. Därför blev vi så glada då Stinsen äntligen blev verklighet, berättar Christina Nilsson, kultur- och bibliotekschef under åren 1977–2016.

– Böcker ger styrka, det behövs i livets olika skeden. Håkan Nesser sa att han är övertygad om att människor som läser böcker är lyckligare och det håller jag med om, sa Inga-Lilla Östlund (L).

På Stinsen är det inte bara böcker som lockar. Där finns utställningar, pyssel och stort engagemang för de yngre barnen, bokcirklar och mycket mer.

– Jag tycker det är mycket roligt att komma hit och barnen tycker om det, säger Hasamaddin Haj Khalaf, som ofta går hit med familjen.

Kulturskolans elever underhöll med musik och två av tre kulturstipendiater fanns på plats. Skådespelerskan Elsa Forsberg hade inte lyckats smita från TV-inspelningar i Stockholm utan hennes mamma Lotta Forsberg tog emot checken på 5 000 kronor från kommunen med blommor och diplom. Årets kulturpristagare Stig Jacobsson uppmärksammades för sin gärning inom musikvetenskapen och de föreläsningar som han arrangerat under 15 år.

Drothemskvarteren, Storån och kvarnmiljöerna. Många finns kvar tack vare Rolf Larsson, som inte vill att gamla hus rivs och försvinner. 1977 köpte han sitt första rivningsprojekt och restaurerade det med egna händer under ett par års tid. Han tilldelades hederspris för att under många år jobbat för att bevara byggnader och föra vidare äldre byggnadsteknik.

– Jag är överlycklig över priset. Jag gillar miljön i gamla hus, speciellt de från 1700 och 1800-talen. Då byggde man hus för att människor ska leva i dem. Lågt i tak för att hålla värmen, breda dörrar för att kunna gå in med en spann eller en vedkorg, säger Rolf Larsson.

Snickra, mura och mycket gammal byggteknik. Det är hans område.

– Jag är bra på att uttrycka mig med händerna. Jag har upplevt mycket och fått se många gamla tekniker som fortfarande håller. De nya teknikerna är rena experimenten, säger han.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!