Snabb beredskap efter masskjutningen i Örebro

De kommunala organisationerna och de olika skolorna var snabba med sin beredskap efter masskjutningen i Örebro.
– Vi jobbar aktivt tillsammans med både polis och skolorna i de här frågorna, säger Desirée Blichfeldt, säkerhets- och beredskapssamordnare i Söderköpings kommun.

"Det här berör oss alla i hela Sverige. Det är en fruktansvärd händelse som sätter spår", säger Desirée Blichfeldt säkerhets- och beredskapssamordnare i Söderköpings kommun.

"Det här berör oss alla i hela Sverige. Det är en fruktansvärd händelse som sätter spår", säger Desirée Blichfeldt säkerhets- och beredskapssamordnare i Söderköpings kommun.

Foto: David Hernqvist

Söderköping/Valdemarsvik2025-02-05 16:00

Direkt på onsdagsmorgonen samlades de som jobbar med säkerhetsfrågor i Söderköpings kommun till ett möte om hur de skulle hantera händelsen i Örebro och få ut relevant information till kommuninvånarna.

– Vi förstår att det är många vårdnadshavare, elever och allmänhet som är oroliga och har frågor, säger Desiréer Blichfeldt på onsdagsmorgonen.

Senare under onsdagsförmiddagen fanns också information på kommunens hemsida med rekommendationer till oroliga vårdnadshavare. Där fanns också en länk till informationen som finns på Lilla krisinfo, där Sveriges myndigheter har en samlad information efter skolskjutningen i Örebro.

– Det här berör oss alla i hela Sverige. Det är en fruktansvärd händelse som sätter spår, säger Desirée Blichfeldt.

undefined
"Rektorer och alla lärare och pedagoger är förberedda och har sett till att det finns olika former av stödpersonal från elevhälsan om elever behöver prata om händelsen ute på skolorna", säger Carina Hall utbildningschef i Valdemarsviks kommun.
undefined
"Det viktigaste är att fånga upp elevernas oro", säger Kristina Lohman, kommundirektör Valdemarsvik.

Även i Valdemarsvik sjösattes krisförberedelserna direkt på morgonen.

– Rektorer och alla lärare och pedagoger är förberedda och har sett till att det finns olika former av stödpersonal från elevhälsan om elever behöver prata om händelsen ute på skolorna. Det är sådant vi pratat om under morgonen så att det finns en plan för det under dagen, säger Carina Hall, utbildningschef i Valdemarsviks kommun.

Kommundirektör Kristina Lohman är trygg med kommunens beredskap.

– Det som hänt är ju fruktansvärt och det är klart att det väcker bestörtning och det viktigaste är att fånga upp elevernas oro. Där har vi ett väldigt fint och upparbetat arbetssätt att möta eleverna när det händer grejor. Skolan är ju tryggheten för väldigt många barn, säger hon.

undefined
"Det blir en trygghet att veta att man har ett system", säger Thomas Carlsson, tf rektor på Nyströmska skolan om den förstärkta säkerhet som finns på skolan sedan ett år.
undefined
Precis som alla andra kommuner i Sverige flaggade Söderköpings kommun på halv stång efter masskjutningen i Örebro.

Nyströmska skolan i Söderköping har en liknande profil som den drabbade Campus Risbergska i Örebro. Här finns bland annat olika vuxenutbildningar och sfi-utbildningar. På Nyströmska har man sedan cirka ett år tillbaka förstärkt säkerheten.

– Vi har ju en kod för att kunna komma in på skolan och den byts med jämna mellanrum. Sen har vi också ett internt larm på personalens datorer och telefoner så att vi kan larma varandra om det skulle hända något, säger Thomas Carlsson, tf rektor och ansvarig för yrkesutbildningarna på skolan.

– Det är små saker man kan göra för att åtminstone ha möjlighet att kommunicera om det behövs och det blir en trygghet att veta att man har ett system, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!