Hon minns första året på Grännäs. När hon var helt grön som restaurangchef.
Att hantera köket var inget problem, Nina Karlsson är en erfaren och utbildad kock. Hon har arbetat på restauranger i skärgården, Söderköping, Norrköping och även i Finland där hon har sina rötter.
Det var allt det andra som kom med chefskapet som visade sig vara svårare än hon hade trott.
– Jag var säkert världens sämsta chef, säger hon med ett skratt.
– Det var inte meningen att vara "ond", men jag hade en sådan vilja att lyckas. Jag hade en otrolig passion för verksamheten. Den var som mitt eget barn.
Miljötänket är centralt för Nina Karlsson. Hon vill skapa lokala jobb och använda lokalproducerande råvaror. Mycket av möblerna och porslinet köps second hand och målet är att undvika allt matsvinn.
Engagemanget är viktigt, men någonstans gick det ut över personalen i början.
Finns det något som du ångrar i dag?
– När man verkligen brinner för något, och vill att allt ska vara perfekt, kan man lätt komma med någon irriterad kommentar om någon gör något som inte var så bra. Så ska man absolut inte agera, men det är en ganska mänsklig reaktion.
– Nu vet jag att det inte är säkert att alla medarbetare har samma förhållande till verksamheten som den som driver den har. Det kunde bli en tråkig stämning. Det finns många bättre sätt att säga sådana saker på.
När den första säsongen på Grännäs var avklarad kände hon en klump i magen. Och bestämde sig för att göra något åt saken.
– Jag skrev in mig på en vuxenutbildning som hotell- och restaurangchef. Det var det viktigaste beslutet som jag tog. Jag har fått ut så mycket av det, säger Nina Karlsson.
Vad lärde du dig?
– Framför allt om organisationen av arbetet. Att prioritera och ordna det dagliga. Att få in rutiner och entusiasmera medarbetarna på ett bra sätt. Och även att se olika personligheter och vilka som fungerar tillsammans. Och konflikthantering!
– Man ska vara ödmjuk och fråga sig själv: "Kan jag det här, eller tror jag bara att jag kan det här?" Den insikten är nog det viktigaste som jag tar med mig från Grännäs.
Den sista kvällen blev speciell. Peter och Bruno – tillsammans med Andreas Lundstedt – uppträdde i Grännäsparken. Restaurangen var full, många trogna stamgäster satt vid borden.
En känslosam avslutning på fyra somrars arbete.
– Det var en "herrejösses-dag" för oss som jobbade, med väldigt mycket att göra. Efter det kände jag ändå att "det här gjorde vi jävligt bra". Jag kunde gå ifrån på topp, med den känslan, säger hon och ler.
– Nu vill vi flytta den energin hit.
Och Nina Karlsson har planer. I Söderköpingsrestaurangen, som hon driver året om sedan 2021, kommer det att anordnas halloween, brädspelshelg och julkaraoke under hösten. Bland annat. Förhoppningen är att ha uteservering även på innergården klar till våren.
Hon medger att det stundtals var tufft ekonomiskt på Grännäs. Och nu pressar skenande el- och råvarupriser många restaurangägare hårt, samtidigt som gästernas får mindre pengar över till att äta ute.
– Det kommer att bli tuffa år. Framför allt det kommande året, säger Nina Karlsson, som ändå har som målsättning att Tyrni ska växa på sikt.
– Med stor ödmjukhet hoppas vi att vi kommer att klara krisen som finns framför oss. Kommer vi ur den kommer vi ur den starkare.