Totalt var 2 569 hushåll i Östergötland utan ström vid 07-tiden. Av dessa fanns nära 2 000 av kunderna i Söderköpings kommun, där de kustnära områdena och skärgården var hårdast drabbade, enligt Eon.
Ytterligare 300 hushåll i Valdemarsvik kommun var också utan el på morgonen. 28 av dessa hushåll hade dessutom varit utan el ända sedan torsdagens strömavbrott.
Enligt Eon var de drabbade områdena bland annat Börrum, Ekenäset, Gryt, Ramsdal, Ringarum, Sanden, Sankt Anna och Skällvik. Dessutom var 289 hushåll i Åtvidabergs kommun strömlösa på morgonen.
Björn Persson, regionchef på Eon, berättar att det nya strömavbrottet dök upp under arbetet med att laga gårdagens avbrott.
– Vi hade 37 kunder kvar från igår, som vi skulle ta tag i idag. Men istället har det alltså tillkommit ytterligare fler, säger han.
Han berättar att en viktig ledning slogs ut under reparationsarbetet efter torsdagens avbrott.
– Då slogs också en större fördelningsstation i Gusum ut, säger Björn Persson och förklarar att detta ledde till fredagens nya strömavbrott.
På morgonen klassade Eon avbrottet som stor störning och satte in resurser utifrån detta.
– Vi har tagit in ett 20-tal montörer som ska ut i fält och röja. Dessutom har vi en helikopter som ska besiktiga ledningarna. Den har också utrustning för att kapa grenar som snötyngda och ligger över ledningar, säger Björn Persson på fredagsmorgonen.
När arbetet kan vara klart – och alla drabbade kan ha strömmen tillbaka – var då fortfarande oklart.
– Vi kan tyvärr inte komma med några prognoser just nu, säger Björn Persson vid 08.30-tiden.
Men under dagen skulle de flesta drabbade få tillbaka strömmen. Vid 12-tiden uppgav Eon på sin hemsida att bara 140 hushåll i länet – samtliga i Valdemarsviks kommun – fortfarande vara strömlösa.
Björn Persson på Eon berättade att arbetet fortsatte:
– Målet är att så många som möjligt ska få tillbaka strömmen innan det är kväll, säger han och berättar att man förutom reparationsarbetet fortsätter att "patrullera" med helikopter.
– Då ser vi var det finns träd som ligger över ledningarna, men där det ännu inte har lett till strömavbrott. De träden måste så klart bort innan detta händer.
Björn Persson vill också varna för en stor risk som uppstår i såna här situationer.
– Det finns ledningar som nu hänger lågt, ändå ned på backen, och som man kan komma åt. De kan vara strömförande, även om det inte ser ut så, och det är förenat med livsfara att röra vid dessa. Så gå inte i närheten av dem!
Klockan 15.40 meddelade Eon att avbrottet var helt avklarat och att samtliga kunder hade fått tillbaka strömmen.