Elpriserna ligger på förr otänkbara nivåer, fjärrvärmetaxan ska höjas och oljepriset når nya toppar – detta i en situation där inflationen och matpriserna skenar och räntorna går upp. Samtidigt närmar sig vintern och frostnätterna kommer allt tätare.
Detta är bakgrunden till att allt fler nu letar efter alternativ att värma upp huset på sätt som sparar el. Ett av dessa är att elda mer i braskaminen och detta har sannerligen märkts hos vedförsäljarna. Vi pratar med Kennert Lindkvist som förestår Sandviks ved utanför Valdemarsvik.
– Ja, här har det varit åtgång och full fart. Jag har sålt fyra gånger så mycket ved som ett vanligt år så nu ransonerar jag veden till mina trogna kunder lokalt, säger Kennert Lindkvist som tillägger att kunder kommit både från Norrköping och Linköping.
– I september ringde telefonen i ett och jag fick bortåt 200 mejl.
Han tror att det var den mediala uppmärksamheten om elpriserna som triggade igång försäljningen.
– De började ju prata mycket om elbrist och den dåliga ekonomin i augusti och sedan tog det fart. Jag sålde lika mycket i september som jag gör fram till jul ett vanligt år, ja ännu mer faktiskt. Det var som med toapappersförsäljningen i början av pandemin, det är hysteri helt enkelt, tycker Kennert Lindkvist som berättar att den vanligaste mängden som folk köper är tre kubik, det är ett fullt släp med nät.
Han har kunnat öka på vedbeståndet något de senaste dagarna.
– Jag har huggit upp 40 kubik torrgran, det är granar som granbarkborren dödat och som stått och torkat i skogen, det kan användas till ved snabbare, förklarar Kennert.
När det gäller eldning i braskamin kan det vara frestande att köra på ordentligt för att få ner elpriset. Det finns dock en hel del kommunala föreskrifter att ta hänsyn till, förutom föreskrifter om sotningskontroller. En begränsning är till exempel att braskamin, öppna eldstäder och dylikt räknas till "trivseleldning". Det innebär max fyra timmars eldning per tillfälle och högst två gånger per vecka.
Valdemarsviks och Söderköpings kommuner har ett gemensamt miljökontor. Vi ber miljöinspektör Katrin Engman lista de viktigaste sakerna man bör tänka på om man är i eldningstagen.
– Man ska ta hänsyn till sina grannar när man eldar, det finns de som mår dåligt av röken om man till exempel har astma, säger Katrin Engman som också pekar på vädret som en viktig faktor när man eldar i områden med hus runt omkring.
– Man får också ha koll på vindriktningen och undvika att det blåser mot grannar. Ibland kan himlen också vara väldigt låg vilket gör att röken får svårt att stiga högt och då blir det större problem.
En annan viktig sak är naturligtvis kvaliteten på veden.
– Man ska inte elda med sur och fuktig ved och det får heller inte vara målat, lackerat eller behandlat på något sätt, förklarar Katrin Engman.
– Sedan är det naturligtvis viktigt att sotning och rengöring är utförd och att skorstenen är godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt.
Miljökontoret kommer inte göra särskilda tillsyner av eldning.
– Vi går ju inte ut i tillsyn i privatbostäder och så. Det är oftast när det kommer in ett ärende om någon granne till exempel känner sig störd. Då hanteras det som ett klagomålsärende. Men vi har gått ut och försökt informera och medvetandegöra så att man tänker till innan man börjar elda.