"Det blir som en tradition att man gör det här"

På flera håll i Söderköping och Valdemarsvik kan man hugga sig sin egen julgran till jul.
– Det blir en naturupplevelse på det här sättet, istället för att man går och köper sin julgran, säger Oskar Österholm som erbjuder tjänsten på sina marker i Sverkersholm.

I närheten av granplanteringen finns det möjlighet att göra upp eld och sitta ned.

I närheten av granplanteringen finns det möjlighet att göra upp eld och sitta ned.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Söderköping/Valdemarsvik2024-12-21 05:00

Så här några dagar före julafton är det ett och annat sällskap som bokat in sig för att få komma och hugga sin egna julgran på Oskar Österholms marker, som ligger mellan Söderköping och Ringarum. Men den största ruschen har redan varit.

– Det är nog allra flest som bokar in sig i början av december. Kring den första advent brukar det vara som mest, säger Oskar Österholm på Sverkskog.

undefined
Oskar Österholm är en av flera markägare som erbjuder granhuggning. "Jag är en av dem som är uppväxt med att man hugger sin egen gran. Det är en fin upplevelse", säger han.

Efter en lite kortare promenad genom skogen når man platsen som valts ut för ändamålet.

– Det är en del av hela naturupplevelsen att man får ta sig till fots genom skogen, säger Oskar Österholm.

– Jag är en av dem som är uppväxt med att man hugger sin egen gran. Det är en fin upplevelse, fortsätter han.

Och det är mestadels just barnfamiljer som kommer hit.

– Många är återkommande, det blir som en tradition att man gör det här, säger Oskar.

undefined
Efter en kort promenad genom skogen finns granplanteringen utpekad. "Det är en del av hela naturupplevelsen att man får ta sig till fots genom skogen", säger Oskar Österholm.

Här finns omkring 250 granar, som fått stå och växa till sig i 10–15 år. Ingen gran är den andra lik. Att hugga sig sin egen gran kommer till en kostnad och genomförs på egen hand. Det finns möjlighet att låna yxa och tydliga instruktioner skickas med.

– Vem som helst kan absolut komma hit och hugga en gran, men det är klart att det finns ett litet medskick. Till exempel att ordentligt se ut vilken gran man vill ha innan man börjar hugga med yxan.

Vågar du lita på att man inte tar med sig en extra gran?

– Ja, det gör jag. Annars blir det inget roligt, om man skulle vara misstänksam.

undefined
Tydliga instruktioner finns att tillgå på en tavla i närheten. Här finns också yxa att låna, för den som behöver.

Granplanteringen växer på ett skogsområde som nyligen varit föremål för återvätning. En klimatåtgärd som innebär att mark som tidigare har dränerats återställs till våtmark. Genom att plugga igen diken höjs grundvattennivån, vilket minskar utsläppen av växthusgaser.

– Den här åtgärden innebär att granarna förmodligen inte kommer trivas så bra här på sikt, så för min del är det ju ganska praktiskt om någon vill hugga ner dem.

Och det är inte bara julgranen man kan hugga sig här. Om man skulle vara sugen på en tall eller en går det lika bra att hugga sig en sådan.

– Min mamma brukade ofta plocka in och klä en en till jul, det går ju det också.

undefined
"Det blir en naturupplevelse på det här sättet, istället för att man går och köper sin julgran", säger Oskar Österholm som erbjuder tjänsten för femte året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!