Det var vid årsskiftet nya regler infördes med förbud mot eldning av trädgårds- och parkavfall. Det måste komposteras eller köras till återvinning. För majbrasor kan dispens dock ges av kommunens miljökontor. En blankett ska ifyllas i och avgift betalas.
Det största offentliga Valborgsmässofirandet inom Söderköping/Valdemarsvik är på Söderköpings Brunn.
– Att vi inte behöver dispens beror på att vi inte eldar med trädgårdsavfall utan med bränsleved som ett företag ska leverera och annars skulle ha gått till förbränning, säger Sandra Sandborg Johansen.
– Det används också i värmeverket.
Bakom firandet med ett omfattande program för alla åldrar står förutom Söderköpings kommun också S:t Drottens scoutkår och Söderköpings IK, i samarbete med Söderköpings Brunn.
I övrigt är det bara Gårdeby Hembygdsförening inom Söderköpings kommun som arrangerar Valborgsmässofirande. Platsen är Lilla Roskild med fackeltåg, tal, servering, brasa och tyst fyrverkeri.
– En tradition sedan väldigt många år, en av våra sammankomster under året, då vi umgås och sjunger in våren, säger ordföranden Tony Molander.
Krav på dispens i år för att elda ser han inte som något problem.
– Vi sökte själva reda på att det behövdes, så nu har vi det.
Riset kommer från ortsborna.
– Vi är också noga med att kolla rishögen runt om och skaka lite på den innan vi tänder eld, så det inte finns igelkottar eller harar kvar därinne, säger Tony Molander.
Magnus Ek, ordförande i Gryts hembygdsförening, är kritisk, men inte mot kommunen
– Det här är statens fel. Det finns en ny EU-lag som innebär förbud mot att bränna byggavfall för att förhindra en storskalig miljö- och klimatpåverkan. Men här har svenska staten gått för långt, säger Magnus Ek.
– Jag blir irriterad på staten för att vi ska behöva betala handläggningsavgift för en majbrasa.
Gusums IF står för firandet på bandyplan, som i många år tidigare.
– Det här med att dispens behövs för att elda vårbrasa kom som en överraskning, säger ordföranden Johan Carlström. Men vi har fått vår dispens och det gick jättesnabbt. Det är alltid trevligt bemötande från kommunens tjänstemän.
– Det tråkiga i sammanhanget är att nu när kommunen dragit ner på bidrag och vi får mindre stöd så kostar dispensen oss 1 000 kronor, säger Johan Carlström.
Riset kommer från ortsborna som då blir av med sitt trädgårdsavfall samtidigt som våren välkomnas. Det går att köra bil ända fram till rishögen.
– De har gjort en kompakt och bra rishög, säger Johan Carlström. Annars måste ju riset köras till Valdemarsviks återvinningscentral och jag vet inte om det är det bästa om alla ska köra dit. Delar av rishögar kan lossna och hamna på vägen.
Något fyrverkeri blir det inte här.
– Vi tänker på våra fyrbenta vänner som kan bli skrämda, säger Johan Carlström.
I Valdemarsvik arrangeras firandet som vanligt i hamnområdet av två båtföreningar, Waldemarsviks Träbåtsförening och Waldemarsviks Segelklubb. Brasan tänds på en flotte ute på Valdemarsviken och här eldas gamla julgranar som inte blivit sålda.
– Vi har ansökt om dispens, det är samma regler på en flotte, det är ju själva eldandet det gäller för miljön, säger Lars Beckman. Men jag har svårt att förstå vad det kan göra för skillnad att arrangera valborgsmässoeldar.