Söderköpings kommun tappar 44 placeringar och Valdemarsviks kommun 38 placeringar i den senaste rapporten från Svenskt Näringsliv, vars ranking redovisas en gång per år. Av 290 kommuner så hamnar Söderköping nu på plats 245 och Valdemarsvik plats 238.
– Det är inget att slå sig för bröstet för. Jag tycker att det finns saker man kan göra. Det handlar om att göra saker tillsammans, att ha en dialog. Här i Söderköping sköter det mesta sig själv under sommaren men vi borde samarbeta kring hur vi kan locka hit både besökare och näringsliv övriga delen av året, säger Mikael Åhrberg, hotelldirektör på Söderköpings Brunn.
– Jag förstår att om man går back mer än 30 miljoner kronor så måste man göra något. Det är kontraproduktivt att spara på de avdelningar som genererar intäkter. Att spara på näringslivsavdelningen och besöksnäringen är direkt skadligt och driver inte utvecklingen framåt för Söderköping, säger Mikael Åhrberg.
Enkäten skickades ut i våras och kommunalråd Martin Sjölander (M) tror att det är en anledning till svaren.
– Det är tråkigt men utifrån var vi var då med varsel och dålig ekonomi så förstår jag resultatet. Men det är inte bara det. Vi har även fått kritik för attityden mot företag så det är något vi behöver jobba på, säger han.
Kontoret för näringsliv och turism har minskat kraftigt och nu finns drygt en tjänst kvar mot tidigare fem tjänster.
Har ni sparat på fel område?
– Nej, det tycker jag inte. Det har drabbat den enheten hårt men vi har prioriterat kärnverksamheterna inom vård och skola. Jag kan inte hitta ett alternativ som skulle varit bättre. Vi ska ta hjälp av näringslivsrådet för att se hur vi kan förbättra företagsklimatet, säger Martin Sjölander.
Även Valdemarsviks kommun har tappat i år jämfört med förra året då kommunen klättrade uppåt och fick positiv respons från det lokala näringslivet. I årets enkätsvar framkommer det dock att många saknar en dialog med kommunen och att det är svårt att få tag på ansvariga.
– De behöver vara mer tillgängliga och snabbare i processen. Ofta vill man bara ha ett enkelt svar, är det möjligt eller inte? Det saknas att ansvariga på kommunen snabbt ser över frågorna och ger oss företagare en hint om det är möjligt eller inte och om det i så fall tar månader, ett år eller flera år. Det är sånt vi behöver veta ifall vi ska gå vidare med våra ideér eller inte, säger Anna Biörsmark, ägare till Fyrudden.
– Det ska vara lätt för oss företagare att göra rätt. Men det känns som att många tjänstemän och ansvariga inom kommunen börjar inse och är medvetna om detta. De ska inte vara så rädda för att ha en öppen dialog. Det är ju vi tillsammans som vill förbättra Valdemarsvik.
Johanna Lockmar, ordförande för Företagarna Valdemarsvik samt egen företagare, håller med om att det mesta som brister handlar om dialog.
– Dialog mellan kommunen och näringslivet verkar vara det mest bristande enligt enkätsvaren, säger Johanna Lockmar, ägare till A100.
Även kommunalråd Stefan Kemle (Lpo) håller med om detta.
– Vi har fått kritik, bland annat för att det finns brister i bemötande och det måste vi förändra. Alla i kommunen ska få utbildning i företagande och hur viktigt det är för kommunen. Man måste tänka på hur man kommunicerar även negativa beslut, säger han.