Nyströmskas kalender väcker stort intresse

Underbart, vackert och roligt. Den något lyriska beskrivningen av matematik står Peter Lindström för, NO-lärare på Nyströmska gymnasiet. Och det är interaktiva Vetenskapskalendern vi pratar om, i år just med matte-tema.

3 december 2012 08:35

Inte vilken kalender som helst, utan en högst avancerad sådan som inte bara ger möjligheter att klura på knepiga räkneuppgifter utan också kunna hitta historiska fakta.

Från 1 december ligger den nu på nätet, både som länk på skolans hemsida och på www.vetenskaparna.se och kan därmed nås av alla.

Den börjar bli en kändis eftersom det här är den fjärde i ordningen och alla har haft ett tema.

I skolan och hemma
Skolor över hela landet har hittat kalendern som ofta används klassvis men också i hemmen. Målgruppen sträcker sig från grundskolans ettor upp till gymnasiet.

- Barn kan ju ta hjälp av sina föräldrar, säger Peter Lindström som också gärna ser matematik som en social umgängesform.

Varje rätt svar på frågorna markeras med ett "pynt" till en julgran.

För idé och texter svarar Peter Lindström och historieläraren Carl-Johan Ivarsson.

Programmeringen görs av Elias Furenhed som driver eget företag efter gymnasiestudierna på Nyströmska.

En tidigare gymnasieelev är också Sofia Jaeger som tillsammans med Sebastian Croné i Blackwood Studio, gjort illustrationerna.

Öka intresset
Gruppen Vetenskaparna och dess initiativtagare Peter Lindström, som förra året belönades av Kungliga vetenskapsakademien, engagerar många genom ett samarbete mellan Nyströmska och grundskolan.

Den samverkan har målet att visa och levandegöra vad naturvetenskap, teknik och matematik kan vara genom temadagar, läger, rollspel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Marie Karlsson