Julkalender lär ut naturvetenskap

En interaktiv julkalender ska locka små och stora vetenskapare att skaffa mer kunskap om julens ingredienser.

1 december 2009 00:23
- Vi är hela tiden på jakt efter att nå fler barn och ungdomar för att intressera dem för naturvetenskap. Med julkalendern vill vi både visa att vi finns och få fler att tänka på vetenskapen mer i vardagen, säger Peter Lindström, initiativtagare och projektledare för Små vetenskapare som startade för tre år sedan och som är ett samarbete mellan Nyströmska skolan och grundskolan i Söderköping.

 

Idén till julkalender kommer ursprungligen från Mikael Eriksson som tidigare var kyrkoherde i Söderköping och som håller på med rollspel. Han tyckte de skulle göra en kalender i form av ett periodiskt system. Idén utvecklades till att bli ett rum hos professor Helena i stället. Och självklart har hon ett periodiskt system uppsatt på väggen.

 

Koppling till vetenskap
- Det blev ett rum fullt med julsaker som har med vetenskap att göra, berättar Sofia Jaeger som illustrerat den interaktiva julkalendern.

 

Det var när hon gick det naturvetenskapliga programmet på Nyströmska som hon involverades i Små vetenskapare och det är hon som gjort illustrationerna på hemsidan. Nu pluggar hon engelska vid Linköpings universitet men hoppas på sikt bli bildlärare.

 

När man klickar på dagens "lucka" kommer det upp en kort text med fakta om det som finns på luckan. Dessutom kommer man att kunna läsa professorns dagbok.

 

- Den som följer hennes dagbok under hela december kommer så småningom förhoppningsvis att kunna lösa ett mysterium, säger Peter Lindström. Och vinna ett pris. Vad det är för pris är hemligt än så länge.

 

Även i efterhand
Det går inte att öppna luckorna i förväg. Det har Elias Furenhed i tvåan på Teknikprogrammet sett till. Det är han som programmerat julkalendern.

 

- Men det kommer att gå att gå in på julkalenderns luckor i efterhand, säger han. Elias håller på med webbprogrammering på fritiden och hoppas kunna komma in på en utbildning där man lär sig programmera dataspel efter gymnasiet.

 

De tre skaparna av julkalendern hoppas att vetgiriga i alla åldrar ska klicka sig fram på kalendern.

 

- I en del luckor behöver vuxna hjälp av barn , i andra behöver barn hjälp av vuxna, säger Peter Lindström som skrivit texterna.

 

Julkalendern kan man hitta på www.jullabbet.se eller på Nyströmska skolans hemsida.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bennich