I måndags var det Jonas Fredriksson första dag på jobbet och i tisdags presenterade han sig på det öppna mötet med kommunstyrelsen. Han kommer från Åtvidaberg där han bor och har jobbat i 18 år. Först på olika tjänster inom vård- och omsorg, sen som kommunsekreterare och sen 2015 som kanslichef. Hans tjänst i Söderköping är helt ny och handlar bland annat om arkiv, registratur och ärendeberedning.

För att beskriva sig själv berättar Jonas Fredriksson vad hans tidigare kollegor sa på avslutningsmiddagen för att beskriva honom med ett ord. Ordrik, var det många som sa.

– Det stämmer. När jag blivit varm i kläderna slutar jag aldrig prata. Och jag skriver långa mejl, säger han.

Kommunal byråkrat var en annan beskrivning.

– Det stämmer i positiv mening. Jag tror på ordning och reda.

Paragrafryttare fick han också som epitet.

– Det kanske inte låter så smickrande men det stämmer också. Jag har en hög rättsmedvetenhet. Vi är ständigt utsatta för granskningar från olika håll och då måste besluten vara tagna på ett rättssäkert sätt.

Han säger också att han är en stark förespråkare av offentlighetsprincipen.

– Som politiker eller tjänsteman vill man gärna ligga på saken lite. Om det hittas miljögifter i kommunen kanske man vill sova på saken över helgen, för att ha kunna svara på frågor på ett bra sätt. Men om pappren landat på kansliet ska vi lämna ut dem, det är den skyldighet vi har enligt offentlighetsprincipen.