Flög drakar för fjärde året

Vindarna under augusti och september är de bästa för drakflygning tycker Farschad Rafi när han visar hur man får draken att lyfta. Det ser svårt ut.

15 september 2018 19:55

Farschad Rafi, som ursprungligen kommer från Afghanistan, lärde sig flyga drake först förra året, trots att nästan alla småpojkar i Afghanistan gör det

– Det beror på att när jag var fem år så flyttade hela familjen till Iran och då blev det inte av, förklarar han.

Nu visar Rafi Farschad för både barn och vuxna hur de ska få draken att segla på vindarna högt över Vikingavallens gröna gräs. En del av dem som prövar lyckas bra, andra ger upp eller springer bara runt med draken dansande efter sig.

Det gör Miriam Edström, fyra år. Hon och hennes pappa Jonas är på besök hos farmor och farfar i Söderköping och passar på att besöka Drakfesten som arrangeras av integrationsprojektet Tillsammans. Det leds av en grupp från Söderköpings kommun, Röda korset, Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Rotary, studieförbundet Bilda och Östra Ryds IF.

Den första Drakfesten hölls för fyra år sedan när de första ensamkommande ungdomarna från Afghanistan bosatte sig i Söderköping.

– Att leka ihop är bra för integrationen, tror Jonas Edström.

I ett tält målas de färdiga drakarna, i ett annat får besökarna bygga sin egen av plast, blompinnar och snören. Det är många som vill prova och de 140 drakar Saeed Soltani och hans vänner gjort klara i förväg har en strykande åtgång.

– De är tänkta för de små barnen som inte klarar att göra en drake själva. Det är roligt att få visa hur vi i vår kultur i Afghanistan både gör och flyger med drakar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson

Ämnen du kan följa