Den senaste tiden har abortviruset EHV-1 skapat oro bland hästägare. Inget fall har hittills hittats i Östergötland, men åtminstone ett stall på Vikbolandet har valt att stänga sin verksamhet för att skydda mot smittan.

– Vi pratade om det men bestämde att i ett första skede informera om vår allmänna hållning, att ha en god stallhygien. Vi valde att ha verksamheten igång som vanligt, säger Gunilla Melin, ridskolechef.

Men den 1 mars insjuknade en av ridskolehästarna i feber. Den isolerades direkt från andra hästar och prover skickades för analys till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Artikelbild

| Tävlingsryttare drabbas när en häst på ridskolan blivit febrig.

– Självklart blev vi oroliga för att det skulle vara något allvarligt.

Redan då infördes restriktioner som påverkar de som är i stallet.

– Som hästägare är man skyldig att gå ut med information om att en häst är sjuk och i samband med det stängs anläggningen så att ingen häst får lämna stallet och ingen får komma hit, säger Gunilla Melin.

De som vistats i stallet ska också tvätta händerna noggrant och doppa skorna i Virconbad innan de lämnar stallet.

Artikelbild

| Det var inget falla v den smittsamma hästsjukdomen kvarka i Söderköping.

På torsdagen kom provsvaret som, till hennes stora lättnad, visade att det varken är EHV-1 eller kvarka som hästen drabbats av.

– Provsvaret visar att det inte var var kvarka utan hästen är förkyld, säger länsveterinär Pernilla Stridh på Länsstyrelsen i Östergötland.

– Det är så klart skönt men samtidigt har vi fortfarande en sjuk häst. Febern har börjat gå ner, men den är inte frisk, säger Melin.

Hästägaren är skyldig att hålla anläggningen isolerad i 21 dagar efter att hästen blivit frisk, vilket gör att Gunilla Melin räknar med att restriktionerna gäller mars ut.

– Det finns också en oro för vad som händer med resten av hästarna. Är det någon mer som blivit smittad?

Framför allt får restriktionerna konsekvenser för de som vill träna och tävla på annat håll. Söderköping ryttarsällskap har för första gången på säkert tio år kvalat till elitserien i hoppning för ponny.

– Den första tävlingen infaller under den här isoleringstiden, säger Gunilla Melin.

Två, tre ryttare blir berörda av det och kommer inte kunna åka på tävlingen, medan några har sina hästar utanför stallet och kan åka iväg.

– Vi får försöka att bygga om laget och ta in våra reserver. Vår ambition är att ändå komma till start.