De satsar – på "gratisloppis"

På Återbruksdagen kan boende ställa ut saker de tröttnat på och låta någon annan få dem. Konceptet är helt nytt och först ut är området Eriksvik. "Det ska kännas som att gå på en gratisloppis", säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.

19 april 2019 18:00

Återbruksdagen arrangeras den 19 maj och är ett samarbete mellan Eon, Söderköpings kommun och Renall. Enligt arrangörerna är det första gången i Sverige en sådan här dag anordnas.

– Det här ska bli väldigt kul att prova i Söderköping och extra kul är att vi blir först i Sverige, säger Theres Stark.

Initiativet kommer från början från Eon, där en medarbetare sett konceptet i Australien på 90-talet. Om det slår väl ut är tanken att konceptet ska spridas vidare till andra städer.

– För klimatet och miljöns skull behöver vi återanvända och återvinna mycket mer än vad vi gör idag. Eon:s del i kretsloppet är att återvinna energi ur det som inte återbrukas, så det istället kan göra nytta som värme och el hos boende i Söderköping och Norrköping, säger Carl Hylander, affärschef på Eon Norrköping, i en kommentar.

Renalls uppgift blir att inom några dagar efter Återbruksdagen forsla bort de saker som folk ställt ut men som ingen velat ha.

– Återvinning är det vi sysslar med dagligen. Men det finns ett tydligt mål att vi ska återbruka mer. Vi vill vara en hållbar helhetsleverantör och på det här sättet bidrar vi till att det blir ett kretslopp hela vägen, säger Marie-Louise Fyhr, marknadschef på Renall.

– Vi gör det här kostnadsfritt för att dra vårt strå till stacken, sen får vi utvärdera och se hur det gick.

– För oss handlar det också om att få kunderna att tänka mer miljövänligt, säger Therese Stark.

Innan det är dags för Återbruksdagen kommer information skickas ut till alla hushåll i området Eriksvik. Det som ställs ut ska vara helt och rent och förhoppningen är att dagen ska locka folk från andra områden och städer.

Har ni fått några kommentarer hittills från boende här?

– Nej, men jag har fått förfrågningar från andra människor som gärna vill ha det i sitt bostadsområde, säger Theres Stark.

Kristina Nilsson som bor i Eriksvik tycker i alla fall att Återbruksdagen är en jättebra idé.

– Det blir ju enkelt när man slipper köra iväg sakerna själv och bra om någon annan vill ha det. Jag försöker lämna gamla saker på återvinningen eller till Röda korset, men jag ska absolut titta över om det är något mer som jag kan göra mig av med, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa