– Det här är ett allvarligt läge för de gamla, säger Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Söderköpings kommun.
I måndags skickade kommunen ut ett mejl till chefer och sjuksköterskor vid Söderköpings vård- och omsorgsboenden för äldre med en uppmaning om att ställa fram vätskestationer, med generella signeringslistor. Det vill säga listor där man skriver upp hur mycket vätska de äldre får i sig.
– Det är jätteviktigt för både de äldre, och för personalen som arbetar, att få i sig vätska. Därför skickade vi ut ett mejl med allmän information från 1177, och lite om vad man kan tänka på vid värmebölja, säger Åsa Carlsson.
– Många äldre har exempelvis svårt att bara dricka vatten, då kan man försöka med isvatten, isglass eller yoghurt, säger hon.
Det kan verka enkelt att få i sig vätska, men förmågan att känna törst avtar efter 50 års ålder, skriver Stockholms läns landsting i en informationstext.
Äldre som inte får i sig tillräckligt med vätska löper dessutom större risk att drabbas av blodpropp. Detta eftersom blodet blir mer koncentrerat vid ett för litet vätskeintag. Även risken för hjärtsvikt ökar bland dem som redan har problem med hjärtat.
– Det är därför viktigt att hålla sig i skuggan, och inte vistas i direkt solsken, säger Åsa Carlsson.
I början på veckan gick SMHI ut med en klass 2-varning i Södermanland, vilket innebär temperaturer på 30 grader eller mer i fem dagar. I Östergötland råder än så länge en klass 1-varning, men på flera håll i länet har temperaturerna legat på runt 30 grader sedan i lördags. Bland annat i Söderköping.
På serviceboendet Blå Porten i Söderköping är läget under kontroll.
– Vi är väldigt uppmärksamma på hur de äldre mår, och ser till att de dricker mycket, säger Karin Lindell, enhetschef på Blå Porten.
Hon säger att det finns en del soldyrkare, men att de uppmanas att hålla sig i skuggan.
– Vi har ännu inte sett att några påverkats av värmen, men de som bor hos oss är ju rätt pigga, säger Karin Lindell.
Mats Jonsson är till förordnad socialchef på kommunen. Han säger att han kommer att hålla sig underättad om läget under tiden värmeböljan pågår.
– Värmen påverkar ju även de som arbetar, och det kan bli extra tungt.
– Jag har gjort en lägesavstämning tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska, och just nu verkar det vara under kontroll. Vi kommer att fortsätta att följa läget, säger han.