"Varken kommunen eller CSN tar sitt ansvar"

Både CSN och utbildningskontoret hänvisar till lagen och vill inte ta ansvar för att betala inackorderingstillägg. Att Johanna Disefjord kan tvingas sluta sin drömutbildning tar ingen något beaktande till.

Tolkar lagen. Söderköpings kommun ansvarar inte för inackorderingsbidraget enligt lag. Men andra kommuner tolkar reglerna mer generöst.

Tolkar lagen. Söderköpings kommun ansvarar inte för inackorderingsbidraget enligt lag. Men andra kommuner tolkar reglerna mer generöst.

Foto: Michael Bercu

Söderköping2015-10-24 14:23

– När vi gör bedömningen för ansökan av bidrag kan vi inte ta hänsyn till vilken profil som utbildningen har. Regelverket säger att om motsvarande program och nationella inriktning finns inom två timmar från hemorten så är man inte berättigad till inackorderingstillägg. På Nyströmska gymnasiet finns Naturvetenskapliga programmet som motsvarar det uppe i Kiruna,säger Klas Elfving, pressekreterare på Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Som NT berättat tidigare studerar Johanna Disefjord, från Söderköping, på Rymdgymnasiet i Kiruna. Men utan den ekonomiska hjälpen för boende och mat, som inackorderingsbidraget skulle hjälpa till med har hon svårt att klara av utbildningen.

Som stöd för Johanna har flera personer skriftligen intygat till CSN att hon är i stort behov av den ekonomiska hjälpen för att klara av att läsa i på skolan i Kiruna. Det handlar om en person som jobbar som stödpedagog och annan som kurator. De menar att stödet som Johanna behöver handlar om mycket mer än bara pengar. Skrivelserna finns med i den överklagan som Johanna Disefjords mamma gjort av CSN:s beslut.

– Vi kände att vi var tvungna att göra det. Jag har angivit vissa specifika skäl, som CSN ska ta hänsyn till, som förklarar varför Johanna ska få inackorderingstillägget, säger Åsa Börjesson.

– Det är bra att de använder möjligheten att överklaga till ÖKS (Överklagandenämnden för studiestöd). På så sätt blir beslutet tydligt utrett, säger Klas Elfving.

Men trots att överklagan nu är inlämnad är besvikelsen stor.

– Det känns som att vi hamnat mellan två stolar. Varken kommunen eller CSN tar sitt ansvar. De skyller på olika regler hela tiden, säger Åsa Börjesson.

Barn- och utbildningskontoret tog beslutet att inte godkänna det ekonomiska stödet från kommunen. I beslutet står det skriftligen att skälen är att skolan inte är riksrekryterande och att det är en friskola. Och då upphör kommunens ansvar.

– Lagen säger att man ska ansöka om inackorderingsbidrag hos CSN. Vi har flera elever som också fått samma svar och vi måste behandla varje fall lika, säger Ingrid Palgård, sakkunnig på barn- och utbildningskontoret.

– Kommuner göra olika tolkningar. En klasskamrat till Johanna kommer från Landskrona. Jag har pratat med kommunen där och de ger ekonomisk hjälp till den eleven. Jag tycker det är underligt att Söderköpings kommun inte gör samma sak, säger Åsa Börjesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om