Uppsagd rektor polisanmäler skolledningen

Kjell Blomster, 59, som tvingats sluta som rektor vid Nyströmska skolan, har polisanmält förvaltningschef Christer Hjorth och Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Senestad (m) för grovt förtal.

Förvaltningschef Christer Hjorth hävdar att det framkommit upgifter om Kjell Blomster som, om de varit kända vid reklryteringen, hade stoppat honom. Nu har Hjorth anmälts för grovt förtal.

Förvaltningschef Christer Hjorth hävdar att det framkommit upgifter om Kjell Blomster som, om de varit kända vid reklryteringen, hade stoppat honom. Nu har Hjorth anmälts för grovt förtal.

Foto:

SÖDERKÖPING2007-02-06 04:00
I anmälan, som NT tagit del av, anser han att Christer Hjorth letat efter referenser i syfte att misskreditera honom, långt efter att anställningen påbörjats.
Han menar att uppgifterna spridits till Anders Senestad som fört fram dem offentligt genom att i kommunfullmäktge den 17 januari säga att det begicks misstag vid rekryteringen, eftersom inte referenstagningen var "tillräcklig".

20 punkters dokument
Ett dokument med 20 punkter som Hjorth skrivit inför uppsägningsförhandlingen 3 januari, för att berätta om vilket stöd som Blomster fått av skolledningen, avslutas med följande rader som föranlett polisanmälan:
"Beträffande de fyra åren som grundskolechef (i Köping, NT:s anmärkning) har det nu framkommit omständigheter som, om de varit kända av oss vid rektorsrekryteringen till Nyströmska skolan, hade lett till att Kjell inte kommit ifråga för tjänsten".
Vad detta skulle vara framgår inte.
Tjänstegöringsintyget från skolchefen i Köping säger något annat: där rekommenderas Blomster för fortsatta uppgifter inom skolan och beskrivs som idérik, visionär och utvecklingsinriktad i sitt förhållningssätt.
Blomster anser att han framställts som en person som "lurat till sig" rektorstjänsten.

Avgångsvederlag
Han får två årslöner, 957 600 kronor, i avgångsvederlag.
- Jag tycker inte det är angenämt att ta emot pengarna, säger han.
Han tror att hans ledarskapsföretag - som bland annat sysslar med att lösa konflikter på arbetsplatser - tar skada av uppmärksamheten kring uppsägningen och han räknar med att det blir svårt att få ny anställning efter skolledningens antydningar.

Budget överdragen
Det har hävdats att han inte varit tillräckligt närvarande på jobbet och inte skött budgeten:
Har du varit tillräckligt närvarande?
- Jag har inlöst övertid, sedan är det en fråga om arbetet är uträttat. Jag har besökt Rotarys möten på fredagar och kommit senare till jobbet på måndagarna.
Om budgetöverskridandet:
- Det är uppenbart att jag dragit över budgeten med 1,4 miljoner kronor (för 2006). Men det anser jag vara investeringskostnader. Om man hade satt stopp hade vi inte haft något omvårdnadsprogram eller musikprofil.
Han nämner sin stora vision, som aldrig blev av:
- Jag ville sjösätta en riksinternatskola och konkurrera med Sigtuna, Gränna och Lundsberg. Med 50 elever skulle vi fått en omslutning på tio miljoner kronor.
Han har tidigare varit internatchef vid Lundsbergs skola i Värmland.
Kjell Blomster har sin teori om varför det gick så här.
- Min personliga framtoning passar inte i den organisationen.
Anders Senestad säger sig inte ligga sömnlös på grund av anmälan och kommenterar saken så här:
- Vad jag sa i fullmäktige var att den referenstagning som gjordes vid hans anställning var uppenbart inte tillräcklig. Jag konstaterar att vi gjorde en felrekrytering.
- Jag hoppas för hans egen skull, skolan och övriga att det här är ett avslutat kapitel.
NT har inte lyckats nå Christer Hjorth för en kommentar.
Kejll Blomster känner sig utsatt för förtal i turerna kring uppsägningen på Nyströmska skolan. Arkivfoto: HENRIK JOHANSSON
Kejll Blomster känner sig utsatt för förtal i turerna kring uppsägningen på Nyströmska skolan. Arkivfoto: HENRIK JOHANSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om