Uppmaningen: Tappa upp vatten under måndagen

Söderköpingsborna uppmanas att tappa upp vatten om man vill ha rent och klart vatten under tisdagen och onsdagen. Orsaken är ett arbete med en vattenläcka som kan göra vattnet i hela centralorten missfärgat.

Söderköpingsborna uppmanas att tappa upp rent vatten.

Söderköpingsborna uppmanas att tappa upp rent vatten.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Söderköping2020-05-25 14:00

Förra veckan, när en vattenläcka skulle lagas i innerstaden, uppstod nya problem vilket resulterade i att arbetet inte gick att göra klart. 

– Bland annat har det varit problem med att få tag i reservdelar. Det har varit leveransproblem från Österrike, Italien och Portugal, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef. 

Från tisdag startar dock arbeten på tre ställen i staden, på Telegatan, Ringvägen och ut med E22. Vattnet kommer att vara avstängt från klockan 21 på tisdag kväll till klockan 6 på onsdag morgon, och påverkar ungefär hälften av hushållen i tätorten. Samtidigt kan arbetet ge missfärgat vatten i hela centralorten.

– Missfärgningen i sig är inte farlig, men det ser så klart otrevligt ut. Vill man därför vara säker på att man har rent och klart vatten till matlagning och att dricka senare i veckan ska man tappa upp vatten hemma idag, måndag, säger Theres Stark. 

Hur länge kan missfärgningen pågå?

– Det kan hålla på hela onsdagen, men det kan vara olika från kund till kund. 

Kommunen går också ut med att boende ska undvika att tvätta vit tvätt under 26-27 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!