Udda succén: Självplock av pumpor lockade 2 000

Spannmålsbonden Ola Jacobsson ville testa något nytt och satte pumpor på en hektar av marken. Idén om självplock av pumpor visade sig bli en succé – och lockade cirka 2 000 personer.

Ola Jacobsson är tolfe generationen som äger Dyhult Uppgård. Med pumpaodlingen kan han ha startat en ny tradition på gården. Dottern Meja Glimnér och Olas kusin Ida Gröndahl var engagerade i självplocket.

Ola Jacobsson är tolfe generationen som äger Dyhult Uppgård. Med pumpaodlingen kan han ha startat en ny tradition på gården. Dottern Meja Glimnér och Olas kusin Ida Gröndahl var engagerade i självplocket.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-10-30 10:00

Ola är tolfte generationen som äger och driver Dyhults Uppgård utanför Söderköping. Gården ligger vackert på en höjd med utsikt över sjön Strolången.

– Pumporna har fått den bästa utsikten, säger Ola medan vi går mot fältet.

Efter två och en halv helg med rusning till självplocket satte han stopp, eftersom han tyckte att pumporna som var kvar var för små för försäljning. Därefter har han skänkt bort cirka 300 pumpor till Söderköpings skolor.

– Jag skickade ett mejl och frågade vilka som ville ha, och alla nappade. Det var väldigt uppskattat. De skulle ha dem att pyssla med och den del skulle laga mat av dem, säger han.

Kvarvarande pumpor ska han skänka bort till en spökvandring i Mogata.

Pumpaodling är ovanligt i Östergötland, 75 procent av de svenska pumporna odlas i Skåne. Ola blev snart varse att det kräver en rejäl arbetsinsats.

– Jag satte 6 000 frön för hand, det tog ett par veckor bara det. Men det kommer jag fortsätta med, maskinså tror jag inte blir lika bra, säger han.

Han upptäckte också att pumporna kräver mycket gödsling, bra jord och bevattning. Men värst var ogräset som han drog upp för hand.

– Det är inte helt lätt har jag insett, men nästa år ska jag öka lite och då ska jag vara mer på hugget mot ogräset! 

Man kan väl ändå konstatera att arbetet gav utdelning, med tanke på hur populärt det blev när självplocket hade öppet i oktober.

– När vi spånade om att starta självplock tänkte jag: Varför inte göra en större grej och ha ett gårdscafé samtidigt? Vi hade aldrig anat att det skulle bli en sådan succé, säger Ida Gröndahl, Olas kusin, som stod för bakandet.

Det blev självklart pumpa i en del av bakverken, som pumpamuffins och pumpakaka med vit choklad.

– Pumpan ger egentligen ingen smak men gör brödet saftigare. På samma sätt som morot i morotskaka, säger Ida.

Olas dotter Meja hjälpte också till under de intensiva helgerna.

– Det var kul! Jag såg alltid fram emot helgerna och det var gott fika. Jag fick hjälpa till att ta hand om lillebror, och så hjälpte jag pappa i kassan.

På de fem dagar de hade öppet uppskattar de att ungefär 2 000 personer besökte gården. Att det blir en fortsättning nästa år är det ingen tvekan om.

– Då kan det blir lite solrosor och lite fler grejer. Men jag kan inte lova något, säger Ola.

Karta: Dyhult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!