Tunnbröd från Jämtland till S:t Anna

Engelholms Skola på Södra Finnö står öppen för kreativa företagare. Kristinas Tunnbrödsbageri tog chansen och flyttade in, först på plats.

Foto:

Söderköping2007-07-21 01:06
-Här ute finns ju nästan ingenting kvar. Folk som kommer hit blir så glada att vi finns kvar, år efter år, säger hon. Kristina hoppas få ytterligare snurr på verksamheten nu när hon flyttat. Till försäljning finns också lokala hantverk, och hon kommer sälja fårskinn och strutsprodukter. Företagarna tar hjälp av varandra. -Meningen är att alla ska få plats här i huset. Här behövs fler kreativa! Annars kanske bygden dör ut helt, tyvärr. Skrattade åt henne
Affären la ned för cirka tio år sedan, och därefter fanns en minilivs men som försvann i brist på kunder. Kristina tror att en färja mellan Norra och Södra Finnö skulle ha stor betydelse för tillgängligheten och turismen. Hon vill inte ge upp hoppet om att fler ska flytta ut och komma på besök. På Södra Finnö ville Kristina Svensson starta någon verksamhet. År 2000 kom hon på idén att börja baka tunnbröd. -På arbetsförmedlingen skrattade de åt mig när jag berättade att jag ville starta ett tunnbrödsbageri, säger Kristina och ler åt minnet. Lämnade korna
Hon och hennes man flyttade från Jämtland, till S:t Anna. Båda har vuxit upp i trakterna. De lämnade sin bondgård och mjölkproduktionen bakom sig. I 23 år hade Kristina mjölkat kor och var redo för något nytt. -Det är ju för långt att pendla, så då fick jag hitta på något eget. Jag hade med mig receptet från Jämtland, där bakar alla tunnbröd, säger Kristina. Det skulle jag bli ensam om här. Specialugn
Tanken att starta något eget hade funnits länge. I Jämtland gick hon kurser i turism och kalaskokeri. Intresset för matlagning har vuxit fram med tiden. Hon startade caféverksamhet vid huset i Stensätter, där hon bakar brödet i en specialdesignad ugn från Jämtland. Surdegsbröd, skärgårdslimpa, mandelskorpor och kakor bakar hon också. Vid Stensätter har hon även höns, gäss och kattungar. Men de fick vara kvar hemma när verksamheten flyttade till Engelholms Skola. -Barnen frågar "var är djuren"?, säger Linda, Kristinas barnbarn, som hjälper till vid det nya caféet. Catering
Men vid skolan finns en fin lekplats, och invändigt finns ett stort kök som tilltalar Kristina och Linda. Hon planerar mat på menyn, eventuellt catering. I föreningen Södra Finnö Ekonomiska Förening, som hyr Engelholms Skola, smids planer. De vill utnyttja närheten till vattnet, eventuellt ha fisketurer och driva vandrarhem. Möjligheterna är många!
Ägare: Kristina Svensson Ålder: 60 år Familj: Mannen Bo, 3 barn och 4 barnbarn Gör: Bakar, café på sommaren, åker runt på marknader under vår och höst. Arbetar även på biblioteket och är stödfamilj. Närmaste plan: Försäljning i Nartorp på S:t Anna-dagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om