Håkan Johansson, stationschef för räddningstjänsten i Söderköping, är angelägen om att göra människor uppmärksamma på problematiken.
– Vi vill få ut det här innan vi måste säga att vi kom 15 minuter för sent. Det här är ju inte för vår skull, utan för de som råkar illa ut.
För att se var problemen är som störst körs brandbilarna runt för att upptäcka flaskhalsar. Områden som bland annat Tyketorp, Alboga och Egnahemsområdet är exempel på trånga kvarter. Förstabilen som skickas ut vid en insats är 3,1 meter bred och tankbilen är 3,2 meter bred. Då ett larm går skickas förstabilen ut, sedan tankbilen och i vissa fall stegbilen. Därtill kommer insatsbilar och när det krävs förstärkning från Norrköping. Då bilar dubbelparkerar uppkommer svårigheterna med att komma fram.
Räddningstjänsten i Söderköping åker ut på cirka 180 larm per år.
– Vi vet aldrig när vi behöver åka ut, och då måste vi komma fram. Vi vill komma så nära som möjligt för att slippa dra slang som tar mer tid, säger Johansson.
I innerstan då turistsäsongen är som mest intensiv blir det också svårframkomligt.
– När det är soligt och fint, då blir det trångt på vissa punkter. Vi förstår att folk vill parkera och att man inte tänker på att det är svårt för oss att komma åt. Ofta får vi höra att ”jag skulle bara stå fem minuter” men under de premisserna lever inte vi. Livräddning och en första insats är det viktigaste för oss, säger han.