Så njuter slusspanaren av Göta kanal

"Ett historiskt vardagsdrama". Så beskrivs slussningen i Göta kanal. För alla i tryggheten på land är det ett populärt folknöje.

Slussen i Söderköping sedd från ovan. Just den slussen är en av de bästa för slusspanaren som vill uppleva ett historiskt vardagsdrama.

Slussen i Söderköping sedd från ovan. Just den slussen är en av de bästa för slusspanaren som vill uppleva ett historiskt vardagsdrama.

Foto: Thomas Möller

Söderköping2021-06-20 15:30

Fågelskådning har man ju hört talas om.

Men slusspaning?

Jodå, en finfin upplevelse det också. I sommar är spaning på slussningen ett av tipsen, under rubriken "Se & göra", på Göta kanals egen hemsida. Den 7–10 minuter långa proceduren beskrivs som ett "historiskt vardagsdrama" och som slusspanare har man hela 58 slussar utmed Göta kanal att välja mellan.

undefined
Christian Graversen förbereder inför slussningen. Sambon Jessica Eriksson avvaktar på land med dottern Astrid på magen.

Kul för oss på land. 

Stressigt för båtfolket?

– Nä, det är ingen fara. Man är så fokuserad på vad som ska göras att man inte märker er på land, säger Christian Graversen när vi hinner fyra av några vassa frågor mitt i slussandet i Söderköping.

Dessutom har han bästa tänkbara instruktör med sig ombord. Sjövane pappa Sören Graversen har gått Göta kanal vid flera tillfällen och är nu med Christian Graversen och Jessica Eriksson för att lära dem allt i slussandets ädla konst.

– Jodå, jag lär grabben att slussa. Det är därför jag är här. Jag förstår att det är ett folknöje att titta på hur vi bär oss åt. Det händer mycket roligt. Tappade tampar är väl det vanligaste. Det här är någonting man behöver lära sig innan man går kanalen. Vi hade taktiksnack i Mem i morse och kollade att alla tampar är långa nog, säger Sören Graversen där han står på land med tampen i näven.

Vi är ett tappert gäng, vi slusspanare, som följer skådespelet från land. Vill att allt ska gå bra men hör en mörk inre röst som hoppas på någon form av malör. För underhållningens skull. Det ligger två båtar i den 30 meter långa och sju meter breda slussen. Graversens segelbåt plus en större motorbåt.

undefined
Pappa Sören Graversen är vad vid att slussa i Göta kanal. Nu lär han ut slussningens ädla konst till sonen Christian (i båten).

Slusspanarna är redo när slussen öppnas och 750 kubikmeter vatten strömmar in i slussen med full kraft och lyfter de båda båtarna. Allt går smidigt och smärtfritt. Ett skolexempel.

Det ser rutinerat ut!

– Kul att höra. Men det är det inte. Skönt att det gick bra. Det viktigaste är att hålla sig lugn, säger Christian Graversen med ett lättat leende.

Ekipagen puttrar vidare mot broöppningen vid E22 och det påföljande radbandet av slussar innan Motala. Familjen Graversen räknar med att hinna med totalt 19 slussar under dagen. Gott om utrymme för träning med andra ord.

På Göta kanals hemsida finns det en hel rad tips om hur och var man upplever slussningen bäst som åskådare. Söderköping är givetvis ett utmärkt alternativ även om slusstrapporna i Berg och Borenshult är de mest spektakulära och publikdragande.

Kanalen i siffror

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt.
Byggherre: Baltzar von Platen.
Byggstart: 1810.
Färdigställd: 1832.
Antal man: 58.000 indelta soldater från 16 regementen och dessutom ryska krigsfångar och civilanställda kvinnor och män.
Antal dagsverken: Cirka sju miljoner effektiva dagsverken á tolv timmar.
Kostnad: Nio miljoner riksdaler. I 1995 års penningvärde var kostnaden att bygga kanalen cirka 12,3 miljarder kronor.

Karta: göta kanal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!