Den gemensamma drömmen sprack då Annas syster Linnea gick bort efter en tids sjukdom. Åren passerade men så beslutade sig Anna Olsson för att satsa ensam. I höstas sade hon upp sig och startade Lea Interiör. Samtidigt flyttade familjen till Söderköping.
– Vi påbörjade planerna för företaget innan min syster blev riktigt sjuk. Vi var båda intresserade av design. Sedan la jag det på is i några år men nu var det dags. Det fanns ingen anledning att vänta längre. I namnet på företaget finns alla vi fyra syskons initialer med, Linnea, Emma, Axel och så jag.
– Det känns bra. Trots att min syster fattas mig finns hennes idéer med. Många gånger finns hennes tankar med hos mig, hon var så duktig och kreativ, säger Anna Olsson, 33 år.
Mitt under pandemin bestämde hon sig för att satsa – efter att i nio år arbetat som inredningsdesigner för offentliga miljöer.
– Nu sitter jag här och kör mitt eget. Det är så roligt. Jag är med från första penselstreck till färdigbyggt. Oftast är det storkök och offentliga miljöer som jag är med och skapar men under pandemin har även privatpersoner sökt hjälp.
Sedan starten har hon haft jobb. Även om restaurangbranchen har fått stå tillbaka under pandemin så har många privatpersoner passat på att renovera sina kök och hem.
– Jag kan vara mellanhanden som gör att kunden inte känner sig lurad om de inte är vana med byggnationer. Jag gör allt grundarbete inför en ombyggnad med ritningar, offerter och bygghandlingar. Handlar det om att rita om en konstruktion så är det inte min sak. Däremot kan jag göra specialdesign i kök och restauranger.
Hemma i villan strax utanför Söderköping har hon företaget. Att vara nära barnens skola och förskola är ett plus.
– Jag älskar mitt jobb och skulle säkert kunna jobba ihjäl mig. Nu när jag har eget kan jag styra tiderna, det är perfekt. Jag jobbar nog alla dagar i veckan. Men när barnen är hemma är jag tillsammans med dem. Sedan sätter jag mig då de gått i säng. Det blir mycket tid för barnen och mycket tid för företaget.
Ändå räcker tiden till att renovera och bygga om hemma samtidigt som hon odlar familjens grönsaker.
– Vi hittade vårt eget paradis här. Jag har lärt mig att vi lever nu, det finns inget att vänta på.
Efter att restriktionerna har hävts så har även restaurangbranchen börjat att våga öppna upp.
– Restaurangerna har haft det tufft och många har drabbats hårt. När jag jobbar med restaurangbranchen försöker jag komma med idéer som både fungerar för arbetsmiljön och lösningar som både är ergonomiska och hållbara. Stolarna på en restaurang dras ut flera hundra gånger per dag. De måste hålla.
– Det gäller att lägga pengarna på det som är viktigt och hållbart för att kunna bedriva sin verksamhet. Sedan får man kanske dra ner på piffet istället så att budgeten hålls men det är viktigt att skapa en balans mellan det praktiska och det etiska.
Hon vill motverka slit- och slängtendenserna. Oftast har hon flera projekt på gång samtidigt.
– I och med att jag fick min egen frihet att styra mig själv så har även kreativiteten kommit tillbaka. Men jag vill inte ha för många projekt på en gång.
Sambon Daniel Pettersson är ett stort stöd som hon bollar idéer med. De har planer på att kunna utveckla företaget och även erbjuda montering av möbler men det får bli någon gång i framtiden.