Det hela utspelade sig på en restaurang i Söderköpings kommun i juli förra året. En familjär svensexa, där bland andra flera barn och brudens far också fanns med, avslutades på krogen. Två andra restauranggäster ska ha hamnat i bråk med varandra och en man från svensexegänget gick fram för att dra bort den ena mannen från situationen, enligt egen utsaga för att skydda honom. I tumultet ska de båda ha ramlat bakåt, ner på golvet.
Detta missuppfattades av mannens far, som också fanns i lokalen. Han trodde att svensexegästen attackerade hans vuxna son och kom till undsättning.
Tingsrätten slår fast att pappan därefter ska ha tagit strypgrepp på svensexegästen, slagit honom i ansiktet med knytnäven och stampat på hans hand när han låg ner. Den vidare utredningen visade att gästens tumme gick ur led och han fick en fraktur på båtbenet i handleden. Han blev gipsad i åtta till tio veckor och uppger att han fortfarande har besvär med handen och att den kan behöva opereras.
Nu började den blivande brudens far att undra vad som stod på och gick fram till sällskapet och frågade just det. Det uppskattades inte av pappan till sonen som hamnat i bråk. Han slog brudens far i ansiktet med ett knytnävslag så att denne ramlade omkull och tog emot sig med handen. När han lyckats ta sig upp kom ytterligare ett slag som gjorde att han ramlade baklänges igen, in i stolar och bord. Tingsrätten konstaterar att detta gav brudens far en fraktur i handleden, en fraktur på en ryggkota och en sårskada på läppen. Även han var gipsad efter misshandeln och har fortfarande ont i ryggen.
Pappan till sonen har förnekat samtliga gärningar. Han har berättat att han hade druckit några öl men att han inte var full vid händelsen utan har klara minnesbilder. Han har också sagt att det är möjligt att det var hans son som utdelade de beskrivna slagen, eftersom de är ganska lika.
Tingsrätten går dock på åklagarens linje och tar stöd av vittnesuppgifter från andra svensexegäster. De skriver i domen att två av vittnena förvisso är närstående till målsägandena, och att deras uppgifter därför ska bedömas med viss försiktighet. Men konstaterar samtidigt att vittnena har gett ett trovärdigt intryck och varit nyktra under kvällen.
Tingsrätten tror att pappan helt enkelt har missuppfattat situationen initialt, och gett sig på den man som i själva verket försökte avbryta bråket. De konstaterar också att pappan inte har haft någon nödvärnsrätt och dömer honom därför för två fall av misshandel och ett fall av ofredande, då han tagit stryptag även på den blivande brudgummen. "Brottslighetens samlade straffvärde motsvarar ett par månaders fängelse", skriver tingsrätten i domen men bestämmer sig för ett annat straff. "NN får emellertid anses ha ett behov av övervakning. Han är tidigare dömd för misshandel och behöver finna andra problemlösningsstrategier än att ta till våld", konstaterar de i domen och dömer pappan till skyddstillsyn.
Han ska också betala skadestånd till svensexegästen på 20 000 kronor och till brudens far på 17 000 kronor. Vidare ska han betala en avgift till brottsofferfonden på 1 000 kronor.