Svårt att ta sig till skolan för ungdomar

Höstterminens start är ett problem för många gymnasieungdomar i S:t Annas skärgård. Detta eftersom de kommunala skolskjutsarna bara omfattar grundskolans elever. "Vi vet inte hur vår son ska ta sig till skolan", säger en förälder.

För ungdomar som ska börja gymnasiet och bor i S:t Annas är det svårt att ta sig till skolor i Söderköping och Norrköping.

För ungdomar som ska börja gymnasiet och bor i S:t Annas är det svårt att ta sig till skolor i Söderköping och Norrköping.

Foto: Privat

Söderköping2018-08-14 06:00

Sedan Östgötatrafiken la ner den busslinje som trafikerade Söderköping–Hösterum–S:t Anna–Lagnö för två år sedan har det varit svårt för gymnasieelever att ta sig till sina skolor i Söderköping och Norrköping. Detta eftersom kommunens ansvar för skolskjuts tar slut när skolplikten upphör efter nionde klass. I vissa av landets landsbygdskommuner har man löst detta genom att erbjuda skolskjuts även åt gymnasieelever. Men i Söderköping har man istället försökt att erbjuda stöd i andra former.

– Vi kan få ett slags resetillägg där kommunen betalar milersättning, eller ett inackorderingstillägg om vi väljer att låta vår son bo närmare skolan. Eventuellt kan han få åka med skolskjutsen till Söderköping i mån av plats, säger en förälder i S:t Anna vars son till hösten börjar gymnasiet i Norrköping.

– Både jag och min fru arbetar och kommer inte ha möjlighet att skjutsa och hämta, så resetillägget är meningslöst. Att hitta en lägenhet i Norrköping är svårt, sedan vill vi inte att vår 16- åriga son ska bo själv. Och att åka med grundskoleelevernas skolskjuts i mån av plats känns osäkert. Dessutom har han flera kilometer att gå till platsen där skolskjutsen hämtar upp elever, säger han.

Mikael Appelgren är ansvarig för skolskjutsarna på samhällsbyggnadsförvaltningen vid Söderköpings kommun.

– Det här har varit ett problem sedan Östgötatrafiken la ner sin busstrafik till S:t Anna. Lyckligtvis har det inte ännu drabbat så många elever, och vi har försökt att hjälpa till i den mån det går och hitta lösningar, säger han.

Johan Cöster som är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen säger att han förstår att det är ett problem.

– Vi tittar på varje enskilt fall, och försöker hitta lösningar, säger han.

– Men eftersom det inte berör fler än kanske fyra, fem familjer är det i dag inte ett tillräckligt stort problem för att vi ska gå in och erbjuda skolskjuts åt gymnasieungdomar. Det allmänna har en skyldighet, men den enskilde har också ett ansvar. Någonstans går det allmännas gräns, och lagstiftningen ser ut som den gör.

Pappan vars son ska börja gymnasiet till hösten köper inte resonemanget. Han menar att det kommer att medföra att barnfamiljer inte kan bosätta sig i S:t Annas skärgård.

– Hur kan man säga att man vill ha en levande skärgård samtidigt som man inte möjliggör för barn och ungdomar att växa upp där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om