Kulturskolan har i samarbete med Söderköpings IK (SIK) en mångårig tradition att anordna luciafirande i Söderköpings kommun. Det brukar vara en stor kröning och konsert i Sankt Laurentii kyrka med 40-50 elever och en mindre grupp som lussat på äldreboenden och företag.
I år bryts traditionen av två anledningar. Dels har Skolverket tagit bort elevens val från timplanen i högstadiet där eleverna kunde välja musik och dels på grund av neddragningar inom kulturskolan.
– När elevens val fanns hade vi ett elevunderlag och vi hade tid att på skoltid göra det här enormt stora projektet som Lucia faktiskt är. Dessutom är vi för få lärare för att genomföra det sedan vi blev en mindre organisation, säger Johanna Hjort.
Hon berättar att både den stora kröningen i kyrkan och det mindre luciatåget som lussat under dagen varit uppskattat.
– För många äldre har det varit en höjdpunkt. De ser verkligen fram emot att få se lite ungdomar och höra musik. Det blir en fin stund och för våra elever ett fint möte med de äldre. Det är en stor förlust och väldigt tråkigt att vi går miste om det.
Johanna Hjort berättar att några musiklärare på mellanstadieskolor försöker göra mindre luciatåg på äldreboenden på landsbygden men att det tyvärr inte blir något i tätorten med högstadieelever.
– Det är en väl inarbetad tradition som försvinner. Men det kräver tid, resurser och framförallt pedagoger för att genomföra det.
De Söderköpingsbor vi träffar på onsdagen är besvikna att traditionen bryts. Lucia Latijnhouwers och Marcel Warntjes kommer ursprungligen från Holland men har bott i Söderköping sen 2018.
– Det är jättesynd att det inte blir någon kröning. Det är en symbolisk besparing. Vår son går på Waldorfskolan så vi firar lite där. Men vi har alltid Lucia med oss, säger Marcel Warntjes och tittar med ett leende på sin sambo Lucia.
– Lucia finns inte i Holland men jag tycker det är mysigt. Firande är viktigt när det är så mörkt ute och så mörkt i världen. Då behövs ljus, säger Lucia Latijinhouwers.
Anna-Maria Lindkvist jobbar som kyrkogårdsarbetare har varit på kröningen minst tio gånger. Precis som det holländska paret tycker hon att firandet av lucia är viktigt och behövs i mörkret. Hon berättar att hon älskar stämningen sångerna och körens klanger skapar i kyrkan.
– Traditionen med lucia är en länk i tiden. Ett arv från tidigare generationer. Jag kommer verkligen sakna det i år. Jag hoppas det återuppstår, precis som Jesus kommer att göra, säger hon.
En annan konsekvens av nedskärningarna i kulturskolan är att elever med instrumentundervisning tvingats sluta.
– I och med att en lärare slutade fick våra flöjtelever ingen lärare, så vi var tvungna att säga att de inte kunde fortsätta sin undervisning. Vi har också fått säga ifrån till pianoelever. Det är hemskt! säger Johanna Hjort.
Har ni någon plan för hur ni skulle kunna genomföra luciafirandet nästa år?
– Nej, det har vi inte. Inte just nu i alla fall. Sedan får man väl fundera framåt på hur man kan lösa det. Men den stora luciakröningen med den stora mastodontkören i kyrkan, har jag svårt att se att vi kan göra igen med de resurser vi har.
Nämnas kan att Söderköpings ryttarsällskap även i år kommer att bjuda på ett luciatåg med ryttare till häst som avgår från Albogastallet cirka 17.45 och sedan skrittar ner mot Brunnsparken.