– Det här var ett av alternativen som jag såg framför mig.
Vad kan det uppstå för problem när två partier som har varit motpoler går ihop?
– En stark demokrati förutsätter en stark opposition. De här partierna har ofta varit varandras motpoler, både på nationell och lokal nivå. Därmed har någon av dem tagit på sig oppositionsrollen. Nu får någon annan den.
– Det ser jag som en utmaning. När de här två stora partierna går ihop blir oppositionsalternativet inte lika självklart.
SD, med åtta mandat, och C med fyra, blir nu de största partierna utanför styret. Två partier som står långt ifrån varandra.
Johan Wänström tror inte att de kommer att samarbeta speciellt mycket. Och att C:s generella inställning till SD är inte är den enda anledningen till det.
– Det framstår heller inte som helt orimligt att de konkurrerar om delvis samma väljargrupper på landsbygden, vilket inte gör det enklare för dem att samarbeta.
Kan det vara bra för ett parti att vara i opposition?
– För att kunna formulera sin egen politik, och hitta en identitet som parti, kan det vara bra ibland. På samma sätt tror jag att alla partier behöver sitta med och styra för att se vad det innebär och få den erfarenheten.
– Det är naturligt i en demokrati.
Enligt M fördes även samtal med SD. Men partiet uppfattades inte som tillräckligt "stabilt", då de har många nya och oerfarna namn på sina platser.
En problematik som Johan Wänström känner igen från andra delar av landet.
– För att vara med och styra krävs det erfarenhet. Och den erfarenheten är det inte så många SD-företrädare som har ännu. Det kommer inte av sig själv.
– Jag vet att det är något som partiet jobbar med. För att bli ett trovärdigt alternativ behöver man sitta med och ta ansvar i styren. Det är en förutsättning för få genomslag för sin politik. Men är man inte redo kan det också bli en väldigt jobbig och svår uppgift, om man inte mäktar med. Så det är inte alltid en fördel att vara med och styra heller.
Både M och framför allt S tappade väljarstöd efter att de bildat majoritet mellan 2014 till 2018. Men Johan Wänström tror inte att det nödvändigtvis kommer att bli så igen.
I många kommuner – bland annat i Södermanland – har liknande koalitioner visat sig framgångsrika, även på lång sikt.
– Det är en väldig skillnad lokalt. Höger och vänster, de ideologiska skiljelinjerna som vi diskuterar, blir mycket tydligare på nationell nivå.
– I den lokala politiken finns det andra konfliktlinjer många gånger.
Genom åren har han studerat flera kommuner där M och S har styrt tillsammans.
– Jag såg inga tecken på att de hade svårt att komma överens. S och M är så stora partier att de är vana vid att kompromissa, även inom partierna.
– Tidigare erfarenheter pekar på att styren med S och M fungerar bra generellt. Sedan kan man välja att gå åt olika håll efter mandatperioden ändå, om någon visar sig ha förlorat väljare på samarbetet exempelvis.
Synen på tillväxt nämner han som en sak som parterna har gemensamt.
– Där brukar M och S kunna hitta varandra ganska lätt, de är båda ganska "tillväxtvänliga".
Den politiska erfarenhet som redan finns hos M, S och KD i Söderköping är sannolikt något som beaktats när det nya styret bildades, menar Johan Wänström:
– Det verkar vara något som man har värderat högt i denna koalitionsbildning.