Startklart – med 154-åriga stammar och 380-årig yxa

Timmermännen är på plats i Söderköping. Efter långt sökande har de hittat 154 år gamla trädstammar som ska hjälpa dem att reparera den gamla klockstapeln.

"Det är trevligt att hugga stockarna och det skapar en speciell miljö. Men det var jättesvårt att hitta dem. Gammelskogen är utrotad och det är ett stort problem". Det säger timmerman Mattias Hallgren från Traditionsbärarna i Karlsborg.

"Det är trevligt att hugga stockarna och det skapar en speciell miljö. Men det var jättesvårt att hitta dem. Gammelskogen är utrotad och det är ett stort problem". Det säger timmerman Mattias Hallgren från Traditionsbärarna i Karlsborg.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2021-03-13 16:00

– Efter det här ska nog klockstapeln klara 500 år till, om man sköter byggnaden och ger den lite kärlek, säger Björn Frodin från Mariestad.

Bara en handfull personer i Sverige gör den här sortens arbete. Nu jobbar fem timmermän tillsammans med att reparera klockstapeln vid Sankt Laurentii kyrka.

– Vi vill bygga och reparera tidsenligt. Det är en historisk byggnad. Att kunna göra arbetet traditionellt är en del av kulturarvet, säger timmermannen Mattias Hallgren från Karlsborg.

undefined
"Nu ska nog klockstapeln klara sig 500 år till om den får liten kärlek. Jag stormtrivs med det här jobbet". Det säger Björn Frodin från Mariestad som skolade om sig till timmerman för tio år sedan.

En öppen eld sprider värme och doften av trä. Tre 18 meter långa stockar ligger bredvid kyrkan. Yxornas hugg hörs då de runda stockarna blir fyrkantiga bjälkar som ska orka hålla klockstapeln. Men att hitta stammarna har inte varit lätt.

– Vår första idé var att ta lokalt virke men vi kunde inte hitta så långa stockar. Det är jättesvårt att hitta gammelskog, vi har kvar mindre än en procent i hela landet. Gammelskogen är utrotad. Det är ett stort problem som alla stift måste tänka på, säger Mattias Hallgren.

Han är glad att några stift börjar förstå att de måste vara rädda om gammelskogen. Men med tanke på att det tar mer än 150 år för skogen att växa upp så kommer det att ta tid.

undefined
"Vi vill bygga och reparera i tidsenligt material. Det är en historisk byggnad och att kunna göra arbetet traditionellt är en del av kulturarvet". Det säger timmerman Mattias Hallgren från Traditionsbärarna i Karlsborg.

Stockarna som de sökte var tvungna att vara långa och raka. 

 – Till slut hittade vi dem i Linköpings stift. Skogsförvaltaren visade oss den äldsta skogen. Där stod de i en sänka och var extra långa och rakvuxna.

Att skicka stammarna till ett sågverk var inte aktuellt. Det blir inte samma precision och dessutom vill de göra arbetet för hand. De hugger stockarna koniskt med en liten böj så att det passar in i klockstapeln. 

– Det är trevligt att hugga dem och det skapar en speciell miljö, säger Mattias Hallgren.

undefined
Kulturarvet och historia lever vidare då timmermännen kommer till Söderköping. Vid en brasa hugger de och formar tre stockar till ett nytt ben till klockstapeln. På bilden, Mattias Hallgren, Karlsborg

Timmermännen tar lite hjälp av motorsågen för att göra snitt i stammarna. Sedan hugger de bort bit efter bit på de tre stora stockarna. En av yxorna som används är från 1641.

– Den hittade jag på en andrahandsförsäljning. Det är inte lätt att få tag på så gamla yxor idag. Att använda gamla verktyg blir något helt annat, tycker Mattias Hallgren.

undefined
Timmermännen tar lite hjälp av motorsågen för att göra snitt i stammarna. Sedan hugger de bort bit efter bit på de tre stockarna. Här hugger Thomas Hagaeus från Stockholm.

Det var 2017 som det uppmärksammades att klockstapeln, som är från 1580-talet, hade rötskador. Minst ett ben är skadat. Efterhand får de se om mer behöver bytas ut. Under sommaren ska stockarna torka i skuggan och till hösten börjar själva reparationen. Sedan ska allt tjäras och kyrkospånen sätts tillbaka.

Karta: St Laurentii Kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!