Det är inte bara boende i närheten av gamla Trädgårdsmästeriet och före detta renhållningsverket som protesterar. Många Söderköpingsbor dök upp då kommunen ordnade samrådsmöte i förra veckan. Salen fylldes och frågorna avlöste varandra.
– De verkade bli lite tagna på sängen att det var så många som kom och var intresserade, säger Olle Gustafsson.
Byggplanerna var redan kända och flera Söderköpingsbor har reagerat kraftigt. För att sprida information har de själva tryckt upp flygblad och delat ut cirka 3 200 stycken.
– Det här berör inte bara dem som bor i närheten utan det berör hela Söderköping. Om det ska vara byggtrafik längs hela lilla trånga Ågatan så märker de som bor där av den ökade trafiken. Hela centrum kommer att påverkas under flera år, säger Agneta Werner.
De nya bostäderna planeras i utmed Skepparevägen, en trång gata som redan har problem med framkomlighet. Den ligger i förlängningen av Ågatan. I korsningen mellan de båda gatorna finns på ena sidan vårdcentralen Geria, som har cirka 200 besökare per dygn och även ambulanstransporter. På andra sidan finns Bergaskolan, med elever och föräldrar som skjutsar till och från skolan. Även Socialförvaltningen med all personal har sina lokaler i huset bredvid skolan. Bebyggelsen längs Skepparevägen består främst av villakvarter.
– Trafiksituationen är redan mycket ansträngd. Många måste parkera på Skepparevägen då de ska till vårdcentralen eftersom det inte finns nog med parkeringar. Gatan är smal och inte byggd för tung och mycket trafik, säger Dan Modig.
Karin Brohlin bor högt upp i ett av bostadshusen på Ågatan och har haft problem med den byggtrafik som redan har kört där på grund av andra byggen.
– Hela lägenheter skakar och det känns mycket. Ibland är man livrädd att de stora lastbilarna ska komma emot huset för det är inte några marginaler, säger hon.
2016 gav samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag till tjänstemännen att påbörja ett detaljplanerarbete för området, som nu varit ute på samråd. Det som planeras utmed Skepparevägen är tolv huskroppar med tre till sex våningar. Husen föreslås få en högsta nockhöjd på 26 meter. Lite längre bort vid sidan av Göta kanal vill man bygga parkeringsplatser för cirka 245 bilar.
– Från början pratade de om 150 lägenheter och helt plötsligt är det dubbelt så många. Hur kommer det sig? undrar Jan Grunewald.
De boende är inte emot att det byggs på den aktuella marken. Deras åsikt är att den nya bebyggelsen ska passa in i området. Gärna hus eller radhus men man vill att de är högst två våningar. De är också oroliga för sättningar i husen som finns i närheten om marken ska pålas.
– Detta tomtobjekt måste vara sämsta tänkbara att bygga på. Vi har nog cirka 40 meter lös lera som grund. Frågan är om det är möjligt att bygga så stora och tunga hus. Att påla, sanera och bygga på den här platsen kommer att kosta väldigt mycket, säger Lars Bodelius.
– Det behövs snyggas upp och det är bra om reningsverket tas bort och marken saneras. Nya och bättre gångbanor är efterlängtade. Men det kommer antagligen att kosta väldigt mycket att rena marken. Man måste också tänka på ån och kanalen, säger Agneta Werner.
Att bevara Söderköpings attraktion som medeltidsstad tycker de är viktigt. Därför anser de inte att höghus på 26 meter eller en stor parkeringsplats för hundratals bilar är den första bilden som turisterna ska få då de färdas längs kanalen.
Att Storån ofta svämmar över är ett annat problem om de nya husen ligger nära ån och i området finns varken affär eller förskola.
– Bil blir en nödvändighet för de allra flesta och även besökare kommer ju att köra hit. Det är klart att det blir jättefin utsikt på sjätte våningen men Söderköping är en småstadsidyll och vi vill att den bevaras, påpekar Dan Modig.
– Att bygga en stor vändplan och parkeringsplats precis vid kanalen verkar inte genomtänkt, säger Agneta Werner.
ED Gruppen står bakom planerna.
– Vi har idag inga kommentarer då det är ett tidigt stadium, men vi har fortsatt hög fokus på att vara med och utveckla Söderköping som lokal aktör. Vi följer den demokratiska processen, säger Henrik Eklund, vice koncern vd på ED Gruppen.
Samrådet avslutades den 27 januari och synpunkterna som har kommit in ska nu bearbetas.