Socialchefen har inte fullt mandat

Mikael Palm, tillförordnad socialchef i Söderköpings kommun, har ingen befogenhet att ta myndighetsbeslut, inte heller kan han skriva avtal å kommunens vägnar. Detta eftersom han saknar anställningsavtal, och arbetar på konsultbasis.

Socialnämndens ordförande Tuula Ravander (S) säger att nämnden nu kommer att vara tvungna att ta över de ärenden som delegerats på den inhyrda socialchefen.

Socialnämndens ordförande Tuula Ravander (S) säger att nämnden nu kommer att vara tvungna att ta över de ärenden som delegerats på den inhyrda socialchefen.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2018-08-20 06:00

Sedan den 7 maj har Mikael Palm, anställd som verksamhetsutvecklare vid konsultföretaget Unik Resurs, arbetat som tillförordnad socialchef vid Söderköpings kommun. När kommundirektör Anna Thörn tecknade avtal med Unik Resurs gjorde hon det väl medveten om att myndighetsutövning endast kan utföras av anställda, och inte av konsulter.

– Jag hade ett informationssamtal med Mikael Palm där vi gick igenom förutsättningarna för hans uppdrag, säger hon.

Socialnämnden i Söderköping använder något som kallas för direktdelegation. Det vill säga, istället för att nämnden delegerar till socialchefen som sedan delegerar till tjänstemännen, delegeras ärenden direkt från socialnämnden till tjänstemännen. Vissa ärenden delegeras också till socialchefen. Bland annat har socialchefen hand om utlämnandet av vissa offentliga handlingar.

– Som konsult får man inte hantera allmänna handlingar eftersom det då räknas som myndighetsutövning. Det strider mot kommunallagen och regeringsformen, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

I delegationsordningen för socialnämnden har Mikael Palm också ansvaret för avtalsskrivning i en rad olika ärenden.

– Om han inte är anställd vid kommunen kan han inte ingå avtal å kommunens vägnar, säger Olle Lundin.

Vad kan han utföra för arbete i sin roll som socialchef?

– Han kan leda förvaltningen och föreslå saker till nämnden. Men han blir en rätt värdelös chef. En socialchef ska vara en del i delegationskedjan för att kunna vara till hjälp för de anställda, säger Olle Lundin.

Enligt Anna Thörn har Mikael Palm inte tagit några myndighetsbeslut, eller ingått några avtal sedan han tillträdde som socialchef i maj.

– Vi har gått igenom de beslut han har tagit, och han har inte tagit några som omfattas av delegationsordningen, säger hon.

Mikael Palm bekräftar det Anna Thörn säger.

– Jag har inte tagit några beslut som omfattas av delegationsordningen.

Socialnämndens ordförande Tuula Ravander (S), säger att hon inte kände till hur Mikael Palms anställningsavtal såg ut, och att nämnden inte heller har känt till att han inte kan ta myndighetsbeslut.

– Eftersom vi nu fått veta det inte finns ett anställningsavtal så kan vi inte delegera till honom. Nämnden får ta över ansvaret för hans ärenden, säger hon.

– Vi får se hur vi gör till dess en ny socialchef är på plats. Antingen får vi skriva om delegationsordningen och delegera hans uppgifter till biträdande socialchef Mats Jonsson, eller så får nämnden ta över ansvaret, säger Tuula Ravander.

Anna Thörn trodde att hon informerat socialnämnden om att Mikael Palm inte kunde ta myndighetsbeslut i sin roll som socialchef.

– Känner sig nämnden oinformerad får jag ta på mig det, säger Anna Thörn.

– Min bedömning är att som vi har lagt upp det interimistiska uppdraget kan jag inte se att vi bryter mot lagen.

NT har tidigare skrivit om att Mikael Palm kostar kommunen 367 500 kronor mer än vad en anställd socialchef skulle ha kostat under perioden maj till december. Att Mikael Palm kostar mer trots att han inte har samma befogenheter som en anställd chef skulle ha haft ser inte Tuula Ravander som ett problem.

– Jag tror att han kan göra stor nytta. Hans uppdrag är ju att leda förvaltningen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om