Smultronstället 25-årsjubilerar

Glass i stora lass serveras på familjeföretaget Smultronstället i Söderköping - som i sommar firar 25-årsjubileum.

Smultronställets glassmakare utbildas i köket. Det är många glassmaker och tillbehör att hålla reda på! Foto: Henrik Johansson

Smultronställets glassmakare utbildas i köket. Det är många glassmaker och tillbehör att hålla reda på! Foto: Henrik Johansson

Foto: Johansson Henrik

Söderköping2008-04-29 00:17
På Valborgsmässoafton sker säsongspremiären, sedan är det full rulle ända till stängningsdags 28 augusti.- Den 24-25 maj kör vi jubileet ihop med Rejmes (bilfirman) som firar 50-årsjubileum. Så det blir 75-årskalas, säger Peter Persson som är vd för Smultronstället.Då blir det barnkalas, med glassätartävling och andra aktiviteter vid Kanalhamnen.Smultronstället är den enskilt största turistmagneten bland näringsställena och har så varit i många år.I år är siktet inställt mot en omsättning på tio miljoner kronor. Sedan 1996, tolv säsonger i följd, har omsättningen ökat för varje sommar. 1995 såldes glass med tillbehör för närmare 1,9 miljoner kronor och året efter för närmare 2,1 miljoner.Råvaror för 2,6 miljoner
Fjolåret blev ett riktigt rekordår med nära 8,5 miljoner kronor i omsättning.Men företaget har kostnader också: I fjol köptes råvaror och förnödenheter för nära 2,6 miljoner och personalkostnaderna var 4,7 miljoner.Och många arbetstimmar blir det för syskontrion Peter Persson, Christina Persson och Anders Lindskog som tillsammans med sin mamma Rose-Marie Persson arbetar i företaget.- Det är som att starta ett nytt företag varje år: lagret är tomt, och man har ingen personal, säger Peter.Huvudsakligen skolungdomar arbetar i företaget. - 500 söker jobb, 100 intervjuas och 30 får jobb. Det kommer ansökningar även från Örebro, Västervik, Motala och Nyköping, berättar Peter.- Det är en lite "knölig" ålder. Ungdomarna har svårt få jobb inom industrin och är för unga för att arbeta på restaurang med alkoholservering.Många ungdomar har jobbat flera somrar, men varje år anställs nya. Två av de nyanställda servitriserna är Erica Kihlberg, Norrköping och Cecilia Nilsson, Söderköping.I helgen hade glassmakarna och servitriserna utbildning. Förbipasserande fick äta testglassarna gratis.- Jag har tänkt hela vintern att det skulle vara roligt att arbeta med folk, säger Erica.Lärt sig bära rätt
- Min syster har jobbat här, hon tipsade mig. Jag tycker om att jobba med människor! säger Cecilia.- Vi har fått lära oss hålla brickan rätt, och vad som är i glassarna, berättar de.Visst kan de bli sugna på en glass under arbetspasset.- Det gäller att äta mycket på morgonen, så man inte blir sugen, säger Erica.I köket produceras glassmenyerna. Den dyraste kostar 325 kronor, men räcker till en hel familj.Rose-Marie Persson visar en meny från när allt startade. Då kostade dyraste glassen 90 kronor och var avsedd för sex personer.Recept från kunder
- I de första menyerna skrev vi att "om ni har egna förslag, säg bara till", berättar Rose-Marie.Fortfarande försöker man lyssna till kunders önskemål:- Vi får en del recept från folk som varit ute och rest, säger Peter.På frågan vilken den märkligaste glassen är, som serverats, svarar han:- Kokt ris och vaniljglass med frukt. En Kina-inspirerad glass. Och så har vi haft ölglass, säger han.
Fakta Smultronstället
1983 startade makarna Rose-Marie Persson och framlidne Ingemar Persson familjeföretaget Smultronstället vid Kanalhamnen i Söderköping. Marken ägdes då av Göta Kanalbolag AB. 1997 sålde Kanalbolaget den 405 kvadratmeter stora fastigheten till Smultronstället för 100 000 kronor.Ägare: Syskonen Christina Persson, 40, (styrelseordförande), Peter Persson, 43 (vd), Anders Lindskog, 31 (vice vd). Antal anställda: Ett 60-tal.Öppet: Från 30 april till 28 augusti.Omsättning: 8 486 000 kronor (2007).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om