I torsdags var det Offentliga måltidens dag och då fick barnen göra egna "bowls", en asiatisk rätt som blivit populär. De fick själva plocka ihop nudlar/ris, grönsaker, dressing och närproducerad gyros.
– Det blev en succé och barnen tog kanske dubbelt så mycket som de brukar. Det är svårt att beräkna när det är en rätt som vi inte serverat förut, säger Eva-Lott Blixt.
– Det som är tråkigt är att barnen tar mer än de orkar äta upp och så hamnar väldigt mycket i soporna.
Det här gjorde att de sista 10-15 eleverna i årskurs sex inte fick vare sig nudlar eller gyroskött. Enligt Eva-Lott Blixt ska det ha funnits ris och kyckling i stället, men där går åsikterna isär.
Pappan Andreas Söderberg reagerade starkt på att dottern kom hem på lunchen och sa att hon var hungrig för att maten var slut.
– Jag tycker det är jättedåligt.
Han har förståelse för att det är svårt att beräkna hur mycket som går åt när en ny rätt serveras, men menar att det ändå inte ska få hända.
– Det ska inte ta slut. Vad jag har hört är det här heller inte första gången.
– Det är viktigt att barnen får i sig mat när de har en lång dag i skolan. Jag studerar till kock så jag vet hur viktigt det är.
Vad tycker du ska göras?
– De borde samla ihop sig till ett möte och se till att maten räcker till alla. Vi betalar ändå för skolmaten.
Andreas Söderberg lade ut ett inlägg på Facebook om händelsen och fick väldigt mycket reaktioner. Vissa med en hård ton mot kommunen. Eva-lott Blixt tycker att det är en onyanserad bild som ges på Facebook.
– Det är absolut inte så att vi sparar på barnen.
– Det var en jättetråkig ton i tråden. Personalen blir ju helt förstörd när det blir så här. Det var ju meningen att det skulle bli en fest för barnen.
Har du förståelse för att föräldrarna reagerar?
– Det är klart. Framförallt för barnens skull är det tråkigt, jag förstår att de blir besvikna.
Har det hänt förut att maten tagit slut?
– Det kan hända, men det gör det på vanliga restauranger också. Just för att barnen äter olika mycket.
Hur gör ni för att det inte ska hända igen?
– Vi skriver alltid upp hur mycket som går åt så vi vet till nästa gång. Vi vill ju inte ha ett stort matsvinn så vi vill inte överproducera heller. Det är en balansgång, men vi ska ha koll, säger Eva-lott Blixt.