Nya slussportar vid Tegelbruket: "De ska hålla 200 år"

För mer än 200 år sedan grävdes kanalen. Slussportarna är ett riktigt hantverk. Ingen är den andra riktigt lik visar det sig vid renoveringarna. "Nu ska de hålla 200 år till", säger Stefan Ljungblad, anläggningschef på Göta kanalbolag.

 Ett stort rött skyddsnät har hängts upp över hela arbetsplatsen.

Ett stort rött skyddsnät har hängts upp över hela arbetsplatsen.

Foto: Fredrik Nygren

Söderköping2023-01-17 05:00

Vid Tegelbrukets sluss strax utanför Söderköping pågår det sista renoveringsarbetet i det här området. Ett stort grusberg har skapats mitt i kanalen, och precis som en vallgrav till ett sandslott håller det vattnet som skulle ha runnit i fåran borta. Istället finns där byggnadsställningar av stål, stegar här och var samt ett stort rött skyddsnät över arbetsplatsen.

undefined
Här vid Tegelbrukets sluss utanför Söderköping ska dubbla paret slussportar bytas ut. Ett arbete som påbörjades redan under sommaren då de nya portarna började gjutas.

Överallt slingrar orangefärgade slangar kopplade till pumparna, som ser till att ta bort eventuellt vatten som ändå lyckas ta sig igenom grushögen eller som kommer från det strilande regnet. Hela tiden hörs rinnande vatten och ett dovt ljud från motorn som håller pumparna igång.

– Det här är kulturhistoria. Jag tycker det är imponerande hur bolaget håller igång anläggningen och utvecklar den. Kanalen är ett signum för vårt län. Den är mycket viktig både för näringsidkare och för alla besökare som vill njuta av den, säger Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf.

undefined
"Det här är kulturhistoria. Jag tycker det är imponerande hur kanalbolaget håller igång anläggningen och även utvecklar den. Kanalen är ett signum för vårt län", säger Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf.

– Det gäller att komma ihåg att det inte bara är båtleden som lockar utan många använder kanalen som en vandringsled eller cyklar längs den. Andra stannar till och ser när båtar slussar, kanalen lockar både gamla och unga.

Nyligen var han en av många som inspekterade renoveringsarbetet som skett. Vid Tegelbruket pågår den sista etappen. Där ska dubbla paret slussportar bytas ut. Ett riktigt hantverk. Den nuvarande järnkonstruktionen är orginalarbete som gjordes då kanalen grävdes. Trädelarna på portarna byts efter cirka 40 år. Efter att kanalen stängdes i september har arbetet pågått på plats. 

undefined
"Vi byter alltid portarna själva, det är en kompetens som vi vill behålla inom företaget", säger Stefan Ljungblad, anläggningschef på Göta kanalbolag.

– Vi byter alltid portarna själva, det är en kompetens som vi vill behålla inom företaget. Under det här arbetet är säkerheten väldigt viktig. Nätet över arbetsplatsen skyddar både om någon skulle ramla ner eller om man tappar något, säger Stefan Ljungblad.

Två mätstationer har köpts in för att ha koll på vattennivåerna och underlätta arbetet. Med dessa kan man hålla koll på vad som händer på kanalen och vattenflödet. Om det skulle höjas larmar stationerna.

– Det är också jätteviktigt att slusströsklarna gjuts så att de håller tätt. Samtidigt kontrollerar vi de gamla gjutningarna så att allt är bra. Portarna ska spännas ihop och hålla tätt när de är på plats.

undefined
Vid Tegelbrukets sluss strax utanför Söderköping pågår det sista renoveringsarbetet i det här området.

Renoveringsarbetet för hela Göta kanal 2.0 har pågått sedan 2016. Den totala investeringen har varit cirka en miljard kronor. Vid Klevbrinkens docka och vid slussen i Söderköping har man utfört strandskoning, då stenar i olika fraktioner läggs på plats och hindrar framtida erosion av kanalbanken. Samtidigt har man förstärkt kanalen, både grävt ur den samt höjt kanterna längs kanalen för att få automatisk påfyllnad av vatten.

– De senaste 50 åren har vi lagt mycket arbete och tid på att tappa av vatten. Nu hoppas vi få till en naturlig överrinning, det vill säga att vattnet rinner över slussportarna på ett naturligt sätt utan att vi behöver tappa vatten.

undefined
Överallt slingrar orangefärgade slangar kopplade till pumparna som ser till att ta bort eventuellt vatten som ändå lyckas ta sig igenom grushögen eller som kommer från det strilande regnet.

De största renoveringsinsatserna har skett längs kanalen i Söderköpings kommun. Under renoveringsarbetet har man hittat rester av Sankt Ilians kyrka. Det har gått över 14 år sedan arkeologerna fick korn på var den sägenomsusade medeltidskyrkan S:t Ilian egentligen kunde ha legat. Förra året grävde man ut frilagda kyrkmurar, tegelgolv, strävpelare i Kanalhamnen. 

Renovering Tegelbruket

Renoveringsarbetet för Göta kanal har pågått sedan 2016. Investeringen är omkring en miljard kronor.  

Under arbetet har man hittat rester av Sankt Ilians kyrka från när kanalen grävdes på 1820-talet. Kyrkan omnämns första gången 1307 och uppfördes troligen av den tyska köpmannabefolkningen. 

Den byggdes troligen på 1200-talet och var en av Söderköpings tre medeltida kyrkor. På 1530-talet övergavs den, förföll och eldhärjades. Kyrkans exakta läge har varit okänt i 500 år fram tills nu.

Karta: Tegelbrukets sluss Göta kanal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!