Skumt vid Storån

Hans Holm som bor intill Storån är upprörd. På åns yta bildas skum och han undrar vad som händer med vattenmiljön.

Söderköping2015-08-03 02:00

Hans Holm som kontaktat både kommunen och Länsstyrelsen tror att skummet beror på jordbruksföroreningar. Han tycker det ser otrevligt ut och hör turister i Drothemskvarteren som undrar vad som hänt med vattnet.

– Det hör samman med att det regnar och åkrarna lakas ut. Det här är helt sanslöst. Ska vi ha någon form av miljötänk måste vi börja städa framför vår egen dörr. Vi klagar på floder i Baltikum men vår egen lilla å har vi inte ordning på, säger han.

Elsie Mantefors från Naturskyddsföreningen i Söderköping, som är kemist i botten, säger att hon sett skum i ån tidigare år.

– Det är klart att det kommer ut gödning från åkrarna, men var skummet kommer ifrån det kan jag inte ge någon förklaring på. För att det ska skumma så behövs en tensid, som det finns i tvål eller tvättmedel.

En annan teori är att på vissa ställen i småorterna är dagvatten och avloppsvatten ihopkopplade och när det regnar mycket blir det översvämning och kemikalier kommer ut i vattendrag.

Mathias Ibbe på Länsstyrelsen har fått bilder på ån skickade till sig.

– Det är svårt att säga något om bilderna, naturlig skumbildning blir det ofta vid fall. Men visst ser det ut att vara väldigt mycket.

Storån, som mynnar ut i Slätbaken i Östersjön, har ingått i Slätbakenprojektet där Länsstyrelsen arbetat tillsammans med markägare för att minska utsläppen. Slätbaken är en av Sveriges mest förorenade vikar.

Kommunen mäter inte vattnet, utan anlitar Motala Ströms Vattenvårdsförening, men NT når ingen där. Uppnår ej god kemisk status är klassificeringen vid den senaste mätningen av Storån för VISS - Vatteninformationssystem Sverige.

– Det här är ett av Söderköpings största turistställen. Är det det här vi ska visa upp, säger Hans Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om