Skogspojkarnas OK firar åtta decennier

SOK, Skogspojkarnas Orienteringsklubb, firar 80 år. En förening som lever och verkar tack vare hängivna medlemmar och ideellt arbete.

Söderköping2015-11-19 02:00

På Albogaområdet har föreningen sitt högkvarter på ett av Söderköpings stora friluftsområden. En klubb som står på tre ben, skid­åkning, terränglöpning men framför allt orientering, vilket med tiden blivit en stor familjesport.

Precis som det ska vara, tycker Ulf Johnsson.

– Det ska vara för en sport för alla åldrar, inte bara på toppnivå. Gemenskap med andra klubbar är också viktigt, säger han.

Bland 160medlemmar är Nisse Larsson bland dem som varit med längst.

– Det är 55 år sedan jag provade orientering, säger Nisse Larsson.

Karta och kompass visade sig dock inte riktigt vara hans grej, skidåkning desto mer, ett intresse han under åren kombinerat med arbete i skidsektionen och ungdomsverksamhet.

– Jag har alltid varit intresserad av att jobba med barn och ungdomar, säger Nisse Larsson.

Hus och elljusspår har byggts med ideella krafter. Marken arrenderas av kommunen för en symbolisk summa.

Gräsmatta, motionsspår, kottebana och utegym är kommunens och flitigt använda av allmänheten.

– Vi skötte elljusspåret tills för två år sedan, men nu hjälper kommunen till och klipper också gräsmattan, säger Ulf Johnsson.

Föreningen har utåtriktad verksamhet som tipspromenader och det årliga Albogavarvet för att locka nya unga medlemmar.

– Två–tre nya fångar vi upp varje gång.

Allt började 19 maj 1935 då 13 killar samlades för att diskutera en klubb för skogssporter. Namnet blev Skogspojkarnas Orienteringsklubb, SOK, men redan första året fanns en damklass. Däremot ingen klubbstuga så man höll till i Ramunderberget och Storängsberget.

Sedan har det varit till och från med klubblokaler, Lunds by, Furuklippan, källarlokal på Ågatan och torpet Skogshem innan det blev Alboga. Hit flyttades en barack 1983 som skulle byggas om till klubbstuga. Men mellan 1985 och 1987 fick ombyggnaden stå tillbaka för planeringsjobb inför Femdagars i orientering 1987, med en etapp i Söderköping.

Så kom arbetet igång igen men i augusti 1988 kom dråpslaget. Stugan blev lågornas rov i en anlagd brand.

Med nya tag byggdes SOK-stugan 1989–1990 och elljusspåret 1991–1992. År 2006 tillbyggnad med bland annat kansli och övernattningsrum för 30 personer.

Och den 5 december ska jubileet firas med orientering och fest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om