Seniorerna vill bo vid Storån

En grupp Söderköpingsbor engagerade i Oasen koop-
erativa hyresrättsförening vill bygga ett seniorboende med 30-40 lägen-
heter i östra delen av Brunnsparken.

Här vid Storån i Brunnsparken vill seniorerna bo. Carl-Erik Nilsson visar markområdet.Arkivbild: ANNA BENNICH

Här vid Storån i Brunnsparken vill seniorerna bo. Carl-Erik Nilsson visar markområdet.Arkivbild: ANNA BENNICH

Foto:

Söderköping2007-08-11 04:00
I en skrivelse till kommunstyrelsen vill föreningen att kommunen anvisar och tillhandahåller den mark som behövs för byggnation i Brunnsparken.
Den vill också att kommunen bekostar nödvändiga planändringar och borgar för fastigheten.
På tisdag 14 augusti behandlas skrivelsen i arbetsutskottet.
- Det är inte vi som hittat markområdet, det var ett förslag av kommunalrådet Magnus Berge (c), säger föreningens ordförande Carl-Erik Nilsson.

Motgångar
Förslaget kom i april när föreningen informerade de tre kommunalråden om sina önskemål.
Föreningen har haft en del motgångar när den letat tomtmark: Kanalbolaget ville inte sälja mark vid Göta kanal och när förre kommunalrådet Barbro Tjernström (m) föreslog att det kunde bli seniorboende på brandstationstomten vid Ågatan - när brandstationen så småningom flyttas till annan plats - hade centerpartiet invändningar.

Kommunalt bolag
Och något samarbete med kommunens bostadsbolag Ramunderstaden AB blir det inte, vilket irriterar Nilsson.
- Det har en jäkla betydelse att de samarbetar! Vi har hela tiden trott på Ramunderstaden som samarbetspartner, för vi vill inte äga fastigheten utan hyra den.
- Vi har tittat på hur seniorboenden fungerar runt om i Sverige och där det gått bra är det kommunala bostadsbolag som äger fastigheten, tillägger han.
Ramunderstadens styrelse har inget intresse av att bolaget medverkar i seniorboendet, konstaterar föreningen.
Nilsson har varit i kontakt med Stig Ekblad, ägare av Söderköpings Brunn som blir närmaste granne om planerna förverkligas.
- Ekblad kan mycket väl tänka sig ett samarbete med oss. Exempelvis har ju Brunnshotellet ett stort kök, och vi behöver också ett stort kök ibland eftersom vi inte lär laga all mat själva. Vi har talat om att bygga några extra lägenheter för anhöriga som kommer på besök, men vi kanske i stället kan få hyra rum på Brunnen till rimligt pris? funderar han.
Stig Ekblad säger:
- Vi är positiva till seniorboendet, men vi har ännu inte hunnit diskutera i vår styrelse hur ett samarbete kan se ut. Vi är bara allmänt positiva till idéerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om