Politiker polisanmäld – efter händelsen vid valstugan

En SD-politiker i Söderköping har polisanmälts av företrädare för S. SD-politikern förnekar brott.

Anmälan, som av polisen rubriceras som ofredande, rör en händelse som ska ha inträffat på Rådhustorget på måndagen.

Anmälan, som av polisen rubriceras som ofredande, rör en händelse som ska ha inträffat på Rådhustorget på måndagen.

Foto: Thomas Möller/Axel Johansson

Söderköping2022-09-09 10:30

Bara några dagar före valet har Socialdemokraterna i Söderköping polisanmält en aktiv politiker inom Sverigedemokraterna. Anmälan, som rubriceras som ofredande, rör en händelse som ska ha inträffat på Rådhustorget på måndagen. Flera socialdemokrater var på plats i sin valstuga när två män med en stor hund kom förbi. En av männen var Peter Ljunggren (SD), ersättare i barn- och utbildningsnämnden och femte namn på partiets lista till kommunvalet.

– De här båda männen började att gapa och skrika på oss. De anklagade oss för allt möjligt, att vara ansvariga för att det skjutits i bostadsområden runt om i landet och för att vi tar hit en massa folk till vårt land. De sa också att vi förstört deras valskyltar, säger Pia Dingsten (S).

Valarbetarna från S upplevde situationen som hotfull.

– Det kändes obehagligt då den ena mannen hytte med näven mot mig och kom närmare. Men det var nog först när jag kom hem på kvällen och slappnade av som jag riktigt förstod vad som skett, säger Pia Dingsten.

undefined
Anmälan, som av polisen rubriceras som ofredande, rör en händelse som ska ha inträffat på Rådhustorget på måndagen.

Peter Ljunggren (SD) har dock en annan syn på vad som hänt.

– Vi gick förbi torget och då såg jag att de äntligen hade tagit ner en valskylt som suttit alldeles för länge enligt reglerna och jag kommenterade detta. Det blev en diskussion, men jag tycker inte att det var hotfullt på något sätt. Vi var aldrig närmare varandra än tre meter. Var det någon som höjde rösten så var det snarare de, inte jag, säger han.

Enligt Peter Ljunggren diskuterade han aldrig rikspolitik, men hans kompis diskuterade detta med valarbetarna från S.

– Diskussionen tog kanske en minut och var inte mer än så. Vi var oense om en sak. Sedan gick vi och jag skulle aldrig ens kunna tänka mig att detta skulle kunna leda till en polisanmälan. Jag välkomnar att polisen utreder vad som egentligen har hänt. Jag ser det som ett sätt att smutskasta mig och SD på grund av att det är val nu. 

undefined
"Jag känner mig lugn och trygg i det Peter har berättat. Mitt förtroende har inte minskat", säger Annelie Sjöberg, gruppledare för SD i Söderköping.

Annelie Sjöberg, gruppledare för SD i Söderköping, säger att händelsen inte påverkar hans roll i partiet. 

– Jag känner mig lugn och trygg i det som Peter har berättat. Han hade ingen aning om att han polisanmälts. Jag känner att i dagsläget är det inget som oroar mig. Utifrån det jag har hört har inte mitt förtroende minskat för honom

Kommunens säkerhetssamordnare Alexander Klanfar har varit inkopplad i ärendet. Han har varit i kontakt med både polisen och S.

– Vi uppmanar alla som känner sig hotade att göra en polisanmälan, det är demokrati vi pratar om. Så det gjorde jag även i detta fall, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!