Sankt Annas potential ska utnyttjas bättre

De styrande i Söderköping presenterade på torsdagen en handlingsplan för Sankt Anna. I januari bjuds de ­boende in till en dialog kring de idéer som finns.

Trio. Nu ska Sankt Anna utvecklas. Mattias Ravander (S), Meta Berghauser Pont (MP) och Yvonne Persson (M) presenterade planerna på torsdagen.

Trio. Nu ska Sankt Anna utvecklas. Mattias Ravander (S), Meta Berghauser Pont (MP) och Yvonne Persson (M) presenterade planerna på torsdagen.

Foto: Börje Gavér

Söderköping2015-12-07 02:00

– Sankt Anna har en potential som vi utnyttjat allt för litet. Nu hoppas vi det ska bli ändring på det och att orten kan blomma ut, säger kommunalrådet Yvonne Persson.

Handlingsplanen kommer att skickas ut till alla i Sankt Annabygden före jul och finns redan nu på kommunen hemsida. Den omfattar en rad områden, som bostäder, skola, åldringsvård, turism och näringsliv, bredband och kommunikationer.

Sankt Anna kyrkby har länge tänkts som en plats för fler bostäder. När markägaren vid Torönsborg nu visat intresse går kommunen vidare med en förstudie och detaljplanarbete. Det här är tänkt ske redan 2016.

På Lagnö äger sedan 2009 kommunen en fastighet som det sommartid varit turistservice i. Där hoppas man nu hitta en privat intressent som tar över och utökar servicen.

För Tyrislöt gäller samma sak, kommunen vill utöka de verksamheter som redan finns i form av boende, camping, marina med mera. Där finns intressenter som vill medverka.

Mon kan redan till sommaren få en badplats anpassad för funktionsnedsatta. I så fall skärgårdens första.

Sankt Annaskola har ett fortsatt vikande elevunderlag. Samtidigt börjar Mogata skola bli för liten. En lösning är att låta dem samverka så att lågstadiet förläggs till Mogata och mellanstadiet till Sankt Anna. En buss transporterar barnen de 2,5 milen mellan skolorna. Fritidshemmet är tänkt att vara i Mogata.

– Men finns det önskemål om fritidshem även vid Sankt Anna, får vi titta på det, säger Meta Berghauser Pont (MP).

Stenbrinkens äldreboende fyller inte längre kraven på tillgänglighet och hygienutrymmen. Av de 17 som bor där är det sex som vill bo just där. De övriga föredrar främst Söderköping.

– Ramunderstaden har fått i uppdrag att titta på möjligheten att bygga ut Birkagården, säger kommunalrådet Yvonne Persson (M).

En lokal matentreprenör finns med i planerna. Ambitionen är att låta en låta en lokal restaurang ta över leverans av mat till skola och äldreomsorg och på det viset få ökade möjligheter till att ha året-runt-öppet.

Bredband är grunden för näringslivets utveckling. Genom ett samverkansavtal med IP-Only ska 100 procent av landsbygden ha fibernät till 2020.

– Jag hoppas vi ska ha åstadkommit en hel del av det här innan mandatperioden är slut, säger kommunalrådet Mattias Ravander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om