Det var i december förra året som samtalet från rektorn kom. På ett möte samma dag kunde rektorn berätta hur deras son, som då var fem år gammal, hade utsatts för kränkningar av en ur personalen vid upprepade tillfällen, något vi tidigare skrivit om.
– Det kom som en chock. Att utsätta ett oskyldigt barn på det här sättet, det är oförståeligt. Det skär i hjärtat, säger pojkens mamma.
Deras son, som har en intellektuell funktionsnedsättning, har vid flera tillfällen utstått kränkningar av både psykisk och fysisk karaktär, något som efter hand även slagits fast av Barn- och elevombudet, Beo.
– Han har fått lego kastat på sig, blivit fälld med krokben ute på gården, blivit kallad mongo och andra fula ord och så har det uppmanats att andra ska hosta på honom – så att han blir sjuk och de blir av med honom, säger pojkens pappa.
– De kan inte säga exakt hur länge det pågått, men det eskalerade på hösten vilket äntligen ledde till reaktion, fortsätter han.
För föräldrarna var det som att mattan under fötterna rycktes bort. Tryggheten de tidigare känt var som bortblåst.
– Vi lämnade honom med förtroende för verksamheten och gick till jobbet, sedan hände det här bakom stängda dörrar. Det är skrämmande. Då ska man inte jobba med barn, säger mamman.
Vid mötet med rektorn informerades föräldrarna om att personen som utsatt deras son omgående hade fått avsluta sin tjänst.
– En sådan här sak tär förstås på förtroendet för övriga pedagoger, men med stöd från rektor och specialpedagog återfick vi förtroendet för förskolan igen. Men det tog tid. Vi har väl förstått att det var just den här pedagogen som var den skyldiga, inte alla andra, även om jag tycker att det borde ha fått ett slut mycket tidigare, säger mamman.
Knappt en månad efter att händelsen uppdagades fick föräldrarna kännedom om att pedagogen fått jobb på en ny förskola i Norrköpings kommun.
– Det kom som en ny chock, säger pappan som tycker det är obegripligt att personen kunde få jobb igen.
Mamman frågar sig vad det är som säger att pedagogen inte kan utsätta fler barn.
Inom Norrköpings kommun är policyn vid nyanställning att referenser ska tas från nuvarande och föregående chef. På den aktuella förskolan i Norrköping medger man att man brustit i sina rutiner.
– I det här fallet togs inte referens av senaste chef, då denna var på semester. Det skulle jag så klart ha hanterat på annat sätt, säger rektorn på förskolan.
Rektorn uppmärksammades på pedagogens bakgrund i januari. Därefter hölls samtal med pedagogen som idag jobbar kvar.
Är en person som upprepade gånger kränkt ett barn lämplig att arbeta på förskola?
– Nej. Hade jag vetat om det här så hade jag inte anställt personen. Nu när personen är anställd och när jag vet om det här så arbetar jag utifrån de riktlinjer om värdegrundad verksamhet som finns i Norrköpings kommun.
Den omskrivna pedagogen håller inte med om bilden som ges av hen utan anser sig inte ha fått komma tillräckligt till tals under utredningen som gjorts. Pedagogen understryker också att det var efter en överenskommelse mellan hen och dåvarande chefen som hen sade upp sig från tjänsten i Söderköping men att hen fick behålla sin lön i ett par månader. På frågan om hur hen ställer sig till anklagelserna blir svaret:
– Nej, jag har absolut inte kränkt det här barnet, säger pedagogen.
Även om föräldrarna lagt det mesta av den omskakande händelsen bakom sig så återstår den kanske viktigaste frågan för framtiden: hur har det här påverkat deras son?
– Han har börjat förskoleklass och är pigg och framåt, men det är klart att man undrar hur han har påverkats av det här. Det kanske finns inom honom och kan bubbla upp. Det vet vi ju inte, säger mamman.
Föräldrarna har polisanmält pedagogen, men något åtal väcktes aldrig då ord stod mot ord.
Med anledning av händelsen har Barn- och elevombudet, Beo, tidigare i höst fastslagit att Söderköpings kommun, som huvudman för förskolan, har brutit mot förbudet i skollagen om att personal inte får utsätta barn för kränkande behandling och ålagt kommunen ett vite på 50 000 kronor i skadestånd till pojken.