Rövaräventyr för elever i skogen

Området kring vattentornet förvandlas till Mattisskogen. Bakom berg och tuvor lurar vildvittror och grådvärgar. Brobyskolans läsprojekt med tema Ronja Rövardotter avslutas med en aktivitetsdag utomhus.

Väsen. Vildvittror och grådvärgar smyger omkring i Mattisskogen.

Väsen. Vildvittror och grådvärgar smyger omkring i Mattisskogen.

Foto: Gabriella Nilsson

Söderköping2015-05-15 14:21

Barnen, från förskoleklass upp till årskurs tre, börjar dagen med att träda in i Mattisskogen genom en portal. Där möter de olika figurer från Astrid Lindgrens bok "Ronja Rövardotter". Barnen känner väl till karaktärerna då de läst boken och sett filmen som delar i skolans lässatsning.

– Här kan de låtsats vara i magins värld och får olika uppdrag att lösa tillsammans. Det får också möjlighet att se hur härligt det kan vara att vara i skogen, säger Åse Arvefors, idrottslärare med inriktning mot äventyrspedagogik.

Alice, årskurs 3, Lucas och Jonathan, båda årskurs 2, visar upp halsband de gjort vid en av stationerna i skogen.

– Det var jätteroligt att göra halsband och sedan fick vi tälja en egen gaffel att äta med, säger Alice.

Lucas och Jonathan håller med. Lucas tillägger:

– Det var kul att gå i skogen och möta väsen ur Ronja. Lite kul och lite läskigt.

Rövarnas mästare kallas en av stationerna och där får barnen utmana varandra. Stina, årskurs 2 och Viggo, årskurs 3, testar balansövning på stockar.

– Det var roligt att stå på ett ben. Jag är bra på balans, säger Stina.

NT frågar om hon gillar boken "Ronja Rövardotter":

– Ja, den är bra, spännande och det finns vildvittror.

Vid en av stationerna är det högläsning och barnen får leka olika lekar. Emellanåt tittar en vildvittra, grådvärg eller rumpnisse fram. Även Skalle-Per och Lovis finns på plats. Elever i årskurs sex är utklädda, agerar väsen ur böckerna och busar med de yngre eleverna.

– Vi har vävt ihop äventyrspedagogik med läsförståelse, och nu får de möta figurerna. Vi försöker alltid tänka ämnesövergripande, tematiskt och gärna att vi är alla på skolan tillsammans och ute, säger Katarina Kronqvist, specialpedagog.

Ansvarskänsla och samarbete är några av de saker friluftsdagen handlar om. Barnen arbetar tillsammans i grupp och alla tredjeklassare är också fadder åt en elev i förskoleklass.

– I dag får de hålla reda på en f-klassare, det är också lärande, säger Katarina.

En paus i upptågen är välbehövlig och till lunch blir det rövarpytt som tillagas över öppen eld och äts med de egentäljda gafflarna.

– Alla i personalen hjälps åt med det här. Efteråt brukar vi vara rätt så trötta, men det är det värt. Det här kommer barnen att minnas, inte att vi läst om substantiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om