I förra veckan gav regeringen grönt ljus för bygget av nya E22 och förbifart Söderköping. Men samtidigt vill mark- och miljödomstolen i Växjö ha in kommunens åsikter om risker vid passagen vid Göta kanal där även en akvedukt planeras. Passagen innehåller ett betongtråg för biltrafik samt cykel- och gångväg samt en akvedukt för kanalen.
– Vi vill lyfta alla risker vi ser, säger Therese Nordgren, kommunens samordnare för E22.
Som det ser ut idag så har experter från exempelvis SMHI och Trafikverket identifierat flera risker med dagens vattenflöden och hur de kan utvecklas i framtiden. Det handlar bland annat om att lerjorden i området inte suger åt sig så mycket vatten. Istället rinner flödena ut i de vattendrag som finns.
Oron finns att kanalen, Lillån och Storån i centrum svämma över de år då det blir mycket regn. Risken finns då att även de planerade dammarna kan bli fulla och därmed inte ta emot alla vattenflöden. Enligt kommunens riskbedömningar så skulle byggnationen av akvedukten kunna påverka grundvattnet då det skulle kunna finnas risk för att orent vatten hamnar i dricksvattnet eller på andra ställen.
– Det som experterna kommit fram till är att man inte kan släppa ut mer vatten i Lillån. Vägvatten och vatten från akvedukten behöver större fördämningar, det vill säga dammar, för att ta emot tillkommande flöden från vägen, säger Therese Nordgren.
I Trafikverkets förslag finns olika alternativ om hur akvedukten kan komma att utformas. Från kommunens sida hävdas nu att man behöver veta vilket av alternativen som kommer att väljas för att göra en förbättrad riskbedömning. Nu har Söderköpings kommun skickat alla sina synpunkter vidare till domstolen.
En risk som kommunen lyfter fram är att kanalbanken vid Göta kanal kan få så stort tryck på sig vid byggnationen av akvedukten så att kanalbanken rasar.
Trafikverket anser att den pumpstation som planeras vid passagen kommer att kunna hantera allt vatten på vägbanan.
– Det kommer att finnas två eller tre pumpar som pumpar bort allt vatten. För oss är det här inget ovanligt. Vi kommer dimensionera pumpstationen så att det inte kommer stå vatten på vägbanan vid ett "hundraårsregn", säger projektledare Andreas Eklund på Trafikverket.
Han poängterar att vägplanen, som regeringen nu beslutat om byggstart för, innehåller en akvedukt, inte en bro. Om detta ska ändras måste man ändra projektet.
– Vi vet att det är en brant lutning i akvedukten men det löser vi. Jag känner ingen oro för att vi inte ska lösa detta, vi gör sånt här varje dag, säger Andreas Eklund.
Kan domstolens beslut försena byggstarten?
– Vägplanen har godkänts och där står det klart och tydligt vad som ska göras. Den har vunnit laga kraft. Domstolen ska ge villkoren som vi ska anpassa oss till för vattenverksamheten, det har inget att göra med vad som ska byggas, säger Andreas Eklund.
Politikerna i kommunstyrelsen är inte övertygade.
– Trafikverket borde slå back lite och göra de besiktningar som krävs för att i längden veta vad som behövs göras, säger Björn Grip, (V).
Alla partier i kommunstyrelsen var eniga om yttranden till miljödomstolen.
– Det här är allvarligt. Dricksvattnet kan bli förstört. Mycket tyder på att en akvedukt skulle bli väldigt brant och att den egentligen inte går att bygga här. När det finns så stora risker och en osäkerhet så tycker jag att man borde skrota planerna och bygga en bro, säger Annelie Sjöberg.