Protesterna hjälpte inte – 50 varslas i kommunen

Protesterna hjälpte inte. 50 personer varslas i Söderköpings kommun. Undantagna är sjuksköterskor och undersköterskor med titel och som arbetar inom yrket. "50 tjänster ska bort. Det kan inte gå obemärkt förbi”, säger kommunalråd Martin Sjölander (M).

"Det är klart att jag är orolig. Men oavsett om jag är drabbad eller inte så måste vi vara solidariska med varandra", säger Niklas Larsson, projektledare.

"Det är klart att jag är orolig. Men oavsett om jag är drabbad eller inte så måste vi vara solidariska med varandra", säger Niklas Larsson, projektledare.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2024-03-19 14:39

Hundratals personer samlades utanför kommunhuset på måndagskvällen för att protestera mot kommunens planerade varsel. Protesterna hjälpte inte. Den styrande majoritet med Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna stod fast vid att varsla 50 personer. De fick stöd av Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets Malin Östh var besviken. Hon hade hoppats på en diskussion där man skulle lyssna på förslag till besparingar.

– Det var som att prata med en vägg. De hade bestämt sig och lyssnade inte alls, säger hon.

De som samlats för att protestera lyfte flera saker som motargument.

– De borde se efter fler lösningar än att ta bort personal på golvet, säger Nexus Rehn som jobbar inom LSS. 

– Vi är inte tillräckligt många idag utan måste ibland ställa in aktiviteter. Då får de boende stå över en aktivitet, som vi vet är viktig för dem, när vi inte har personal. Det är inte okej. Blir vi färre blir det ännu sämre, säger Emma Jonsson, också inom LSS.

undefined
"Vi är inte tillräckligt många idag utan måste ibland ställa in aktiviteter. Då får de boende stå över en aktivitet, som vi vet är viktig för dem, när vi inte har personal. Det är inte okej", säger Emma Jonsson, här tillsammans med Nexus Rehn.
undefined
"50 personer är 50 familjer. Man, fru och barn. Hela familjer drabbas av ett varslet", säger Saman Valinia, th. Han får medhåll av Zulmen Atzalj.

De som protesterade kom från olika arbetsplatser.

– 50 personer är 50 familjer. Man, fru och barn. Hela familjer drabbas av ett varslet, säger Saman Valinia, som jobbar inom socialförvaltningen.

– Det här drabbar hårt. Människor blir arbetslösa och kan inte betala sina räkningar, säger Zulmen Atzalj från Nyströmska skolan.

– Det är klart att jag är orolig. Men oavsett om jag är drabbad eller inte så måste vi vara solidariska med varandra, säger Niklas Larsson.

Politikerna har inte sagt hur besparingarna ska genomföras. Kommundirektör Maria Fredriksson får i uppdrag att före sommaren presentera en ny organisation med 50 tjänster färre. Besparingar som redovisats är 13,5 miljoner kronor för barn- och utbildningsnämnden, sju miljoner för socialnämnden, 1,8 miljoner för samhällsbyggnadsnämnden, 0,2 miljoner för servicenämnden och en miljon för kommunstyrelsen.

undefined
"Det är klart att jag är orolig. Men oavsett om jag är drabbad eller inte så måste vi vara solidariska med varandra", säger Niklas Larsson, projektledare.

Så personalen får besked före semestern?

– Vi vill bli klara så att det kan verkställas före semestern. Hur många som blir uppsagda är för tidigt att säga. Det blir även pensionsavgångar och den vanliga omsättningen av medarbetare, säger Martin Sjölander.

Vilka konsekvenser blir det för kommuninvånarna?

– Generellt kan servicen bli något sämre. 50 tjänster ska bort och det kan inte gå obemärkt förbi, säger Martin Sjölander.

undefined
"Vi vill bli klara så att det kan verkställas före semestern. Hur många som blir uppsagda är för tidigt att säga", säger kommunalråd Martin Sjölander (M).
undefined
"Det var som att prata med en vägg. De hade bestämt sig och lyssnade inte alls på andra förslag", säger Malin Östh (V) gruppledare.
undefined
"Att börja med varsel är helt fel, se istället över organisationen och var det går att förändra", säger Ulric Nilsson (C).

Centerpartiet föreslog att en utomstående aktör ska genomlysa kommunens organisation.

– Att börja med varsel är helt fel, se i stället över organisationen och var det går att förändra. Nästan hela förra året var det anställningsstopp och ändå har vi ungefär ytterligare 50 nya medarbetare. Oftast slutar drygt 100 medarbetare per år genom naturliga avgångar och då har vi färre medarbetare utan varsel, säger Ulric Nilsson (C).

– De som jobbar i verksamheterna behövs, de rullar inte tummarna utan de sliter. De måste få förutsättningar att göra sitt jobb och inte behöva oroa sig eller springa fortare, säger han.

Vänsterpartiet föreslog att man skulle ta pengar från kommunstyrelsens budget och omfördela till andra nämnder. De krävde också att det görs en risk- och konsekvensanalys före varje varsel.

– 50 personer är många. Det kommer att leda till att verksamheter försvinner. Men kostnaderna beror inte på att vi har för mycket personal utan inflationen och ökade kostnader som står bakom, säger Malin Östh.

Karta: Söderköpings kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!