Protester mot byggplaner – men många vill flytta in

En skyskrapa som inte passar in i Madickens Söderköping. Så beskriver några av grannarna planerade bostadsbygget vid gamla brandstationen. Samtidigt är intresset för att flytta in stort.

Ett tiotal personer möter upp på parkeringen vid den gamla brandstationen. Och de har samtliga synpunkter på Riksbyggens byggplaner i området.

Ett tiotal personer möter upp på parkeringen vid den gamla brandstationen. Och de har samtliga synpunkter på Riksbyggens byggplaner i området.

Foto: Fredrik Nygren

Söderköping2022-10-11 05:00

Ett tiotal personer möter upp på parkeringen, de flesta bor eller verkar i närheten. Nej-sägare vill de inte kalla sig för, men de har gott om invändningar.

– Vi är inte emot nybyggnation, bara sättet som det här utförs på, förklarar Mats Johnsson, som driver second hand-butik en bit längre ner på Ågatan.

undefined
"Det är idyllen från Madicken som förknippas med Söderköping. Inte en sådan här skyskrapa", säger Mats Johnsson, som driver en second hand-butik längre ner på Ågatan.

Planerna på bostäder i området Norrtull har funnits länge. En rad utredningar har gjorts, bland annat de arkeologiska utgrävningar som ofta hör till när det ska byggas i Söderköping.

Nyligen kom ett förslag på detaljplan. Där ingår bland annat ett hus med ett 50-tal lägenheter som kan bli upp till 22 meter högt. Det är främst det som grannarna på parkeringen är kritiska till.

De hade hellre sett en betydligt lägre bebyggelse. Som påminde om de karakteristiska trähus många förknippar med orten.

undefined
Så här skulle nybygget på Ågatan kunna se ut, enligt det förslag som har tagits fram.

Den senaste tiden har de skrivit insändare, författat inlägg i lokala Facebook-grupper och skickat brev och mejl till kommunen.

– I många andra städer byggs det fastigheter som smälter in i den befintliga miljön, säger Mats Thor, ordförande i Hammarens samfällighet, bestående av ett 40-tal radhus ett stenkast från där vi står.

– Gör något som enar oss stolta Söderköpingsbor. I stället för skapa något som ingen blir nöjd med.

undefined
"Gör något som enar oss stolta Söderköpingsbor. I stället för att skapa något som ingen blir nöjd med", tycker Mats Thor.

– I Trosa, Vadstena och i Västervik har det gått att bygga nya trähus i stället, påpekar Jan-Allan Fredriksson, som bor runt knuten.

Mats Johnsson menar att det nya huset blir bland det första många besökare ser när de ska ner till Kanalhamnen.

– Det är idyllen från Madicken som förknippas med Söderköping. Inte en sådan här skyskrapa.

Samtidigt finns ett behov av lägenheter. Cirka 600 personer har hittills anmält intresse för de planerade bostadsrätterna, enligt Åse Ringborg, som är sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

– Det är ett fantastiskt läge i Söderköping. Det är ett stort intresse att följa projektet, men det är fortfarande i ett tidigt skede, säger hon.

undefined
Åse Ringborg är sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Preliminär inflytt är satt till slutet av 2025. Lägenheterna är tänkta att rikta sig till den som är 55 år eller äldre. Enligt Åse Ringborg är idén att "erbjuda trygga, inbjudande och praktiska bostäder där det är möjligt att leva ett aktivt och socialt liv".

– Allt är tillgänglighetsanpassat. Tanken är att man ska kunna bo här länge.

Projektet kan ge äldre invånare möjlighet att flytta från sina villor, tror Åse Ringborg. Det kan i sin tur frigöra bostäder för yngre invånare.

undefined
Planer på att bygga på området där den gamla brandstationen i dag finns har funnits under lång tid.

Hon känner till att det finns en kritik mot hur husen ser ut på skisserna, men påpekar att det än så länge handlar om ett förslag på detaljplan.

– Allt är på planeringsstadiet. Inget är klart än.

Ett så kallat samrådsmöte har hållits där tjänstemän och politiker svarat på frågor från allmänheten. Och enligt Johanna Knutsson på kommunens plan- och bygglovskontor har över 100 yttranden skickats in.

– Nu kommer vi att kolla på alla synpunkter och se vilka förändringar som vi ska göra i förslaget.

undefined
Så här skulle nybygget på Ågatan kunna se ut, enligt det förslag som har tagits fram.

Hur ser du på kritiken?

– Det klart att det här huset är lite högre än kringliggande bebyggelse, men det finns samtidigt en ganska varierad byggnadshöjd längs Ågatan.

Hon poängterar att det går att göra betydande justeringar i ett detaljplansförslag efter att ett samråd har avslutats.

– Sedan vill jag inte säga vilka förändringar som vi kommer att göra. Det har vi ännu inte tagit ställning till.

Byggnadsförslaget

Riksbyggen planerar att bygga 55 nya bostäder på Ågatan, där den gamla brandstationen i dag står.

För att få plats med så många lägenheter kan huset bli så högt som 22 meter, med potentiellt sex våningar.

Enligt Riksbyggen har man tagit emot cirka 600 intresseanmälningar hittills. Planerad säljstart är satt till 2024, preliminärt.

Men projektet har även fått kritik på flera punkter. Kommunen har fått in över 100 yttranden med synpunkter på förslaget till detaljplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!