Projektledare: "Det blir en win-win-situation"

Faunapassager och konstgjorda övervintringsplatser är några av de åtgärder som föreslås för att värna hasselsnokarna när nya E22 ska dras. "Hasselsnokens yta kan öka med 60 procent", säger Anders Carlsson, projektledare på Calluna.

De röda strecken visar E22:ans nya sträckning och de nya påfartsvägar som måste byggas. Det är vid bergskärningen som en faunapassage planeras, bland annat.

De röda strecken visar E22:ans nya sträckning och de nya påfartsvägar som måste byggas. Det är vid bergskärningen som en faunapassage planeras, bland annat.

Foto: Trafikverket/Mostphotos

Söderköping2020-12-17 19:30

Under torsdagen lämnade kommunen in sin dispensansökan till länsstyrelsen gällande bergsskärningen i anslutning till den nya förbifarten av E22. Som vi tidigare berättat har ett fynd av hasselsnok i området skjutit fram hela byggprojektet och nu krävs åtgärder för att rädda den starkt hotade – och i lag skyddade – arten. Konsultföretaget Calluna har hjälpt kommunen med ansökan och föreslår inte bara flytt av hasselsnokar och faunapassager, utan också konstgjorda övervintringsplatser på två, tre ställen.

– Hasselsnoken kryper ner så att de hamnar på frostfritt djup på vintern. Det finns risk att det finns den typen av övervintringsplatser där man har tänkt bygga, och därför behöver vi ersätta dem, säger Anders Carlsson.

Sådana övervintringsplatser kan man skapa exempelvis av tegelrör i marken och stenrösen över.

Utöver den 15 meter breda faunapassage som ska gå över den nya vägen, och göra att både ormar och andra djur kan ta sig säkert över vägen, föreslås flera passager under jord under den gamla riksvägen. 

– Vi föreslår även att det byggs barriärer så att ormar inte kommer ut på vägen, vilket det gör idag, så då minskar vi antalet ormar som blir överkörda.

De föreslår också att röja upp en del igenväxta miljöer i närheten.

– Sammantaget kommer det leda till att hasselsnoken kan få upp till 60 procent större habitat än tidigare. Man kan säga att det blir en win-win-situation, både för ormarna och de som vill åka till Söderköping.

Ytterligare en åtgärd är att flytta hasselsnokarna från det ställe där vägen ska gå fram. 

Hur går det till rent praktiskt?

– Man tittar på soliga ytor och kanske lägger ut takpapp som är varma för ormarna att ligga på. Man hämtar dem på ett försiktigt sätt och transporterar dem från det område där man håller på att bygga och släpper dem någonstans där de är säkra. Det ska bli en skonsam förflyttning och så kort som möjligt.

Förhoppningen från kommunens sida är att de här åtgärderna ska vara tillräckliga för att länsstyrelsen inte ska behöva bevilja dispens. Ett dispensförfarande skulle nämligen kunna fördröja processen då det finns möjlighet att överklaga.

– Nu får vi vänta på länsstyrelsens beslut för att se hur vi kan gå vidare, säger Martin Larsheim, planarkitekt på kommunen i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!