Förra året var det premiär för Återbruksdagen som Söderköpings kommun, Eon och Renall står bakom. Det går ut på att boende i ett utvalt område får ställa ut saker som de vill bli av med och andra får komma och ta vad de vill. De saker som inte hittar en ny ägare kommer Renall och hämtar dagen därpå.
– Det blir en gratis loppis, säger Björn Persson, regionchef på Eon.
På Hjälmsborgs återvinningscentral sorteras de överblivna sakerna och det som inte går att återvinna går vidare till brännbart eller deponi. Det är där Eon kommer in i bilden.
– Till sist går det brännbara till Händelöverket där det blir fjärrvärme och el till Söderköpingsborna, säger Torbjörn Widén på Eon.
– Målet är att avfallsminimera och att saker ska få ett andra liv. Kommunens mål är att till 2025 minska avfallet med 25 procent, säger Jim Andersson, samordnare på Söderköpings kommun.
Arrangemanget började förra året i Eriksvik i Söderköping, ett område med cirka 130 fastigheter.
– Uppslutningen var bra. Många ställde upp fina saker och folk kom från både Norrköping och det egna området. Ett företag som jobbar med möbelrenovering var också där och plockade med sig saker. Det var inte mycket kvar som fick hämtas, säger Jim Andersson.
Finns det inte de som vill ta betalt om de ställer ut fina saker?
– Nej, det har inte varit så.
– Det här handlar ju om att det ska vara enkelt, det är för de som inte orkar lägga ut till försäljning, säger Eva Lindvall, avfallsrådgivare på Renall.
På söndag är det dags att köra evenemanget i Mogata, Östra Ryd, Västra Husby, Luddingsbo och Snövelstorp. På grund av pandemin påminner arrangörerna om att alla måste följa myndigheternas restriktioner. Men de är säkra på att det går att genomföra på ett säkert sätt.
– Det är ju utomhus och hålls lite utspritt, säger Eva Lindvall.
– Beslutet att vi kan köra är taget på högsta nivå i kommunen, så vi känner oss trygga med det, säger Björn Persson.
Han säger också att det finns en stor nyfikenhet på evenemanget från andra orter.
– Vi har planterat idén på några andra orter där vi finns så nu får vi se hur det tar fart. Att kommunen här är med och engagerar sig är oerhört positivt, säger han.
– Vi har också fått förfrågningar från andra kommuner, de ser det här som ett bra sätt att minimera avfallet. Alla kommuner har ju samma krav på sig, säger Jim Andersson.