Politikern får ett extra arvode – mitt i den ekonomiska krisen

Söderköpings kommun går igenom ett ekonomiskt stålbad och varslar personal. Samtidigt vill majoriteten i M, S och KD höja arvodet för kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) med drygt 60 000 kronor för årets sista sex månader med hänvisning till ökad arbetsbelastning.

Kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander får ett extra arvode när kommunstyrelsen tar över Servicenämndens uppdrag. "Jag ser logiken i att jag kommer att få ett utökat ansvar och mer arbetsuppgifter", säger han

Kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander får ett extra arvode när kommunstyrelsen tar över Servicenämndens uppdrag. "Jag ser logiken i att jag kommer att få ett utökat ansvar och mer arbetsuppgifter", säger han

Foto: Niclas Sandberg

Söderköping2024-09-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Söderköpings kommunstyrelses ordförande, Martin Sjölander (M), föreslås få en arvodesökning på 60 000 kronor under årets sista sex månader på grund av ökad arbetsbelastning. Detta trots att kommunen genomgår ekonomiska svårigheter och varslar personal.
  • Oppositionsrådet Ulric Nilsson (C) kritiserar beslutet och menar att det inte följer kommunens reglemente för arvoden till förtroendevalda. Debatten har lett till en laglighetsprövning hos förvaltningsrätten.
  • Sjölander försvarar höjningen och menar att kommunen sparar pengar eftersom hans arvode fortfarande är lägre än det tidigare arvodet för ordföranden i Servicenämnden, vars uppdrag nu överförs till kommunstyrelsen.

Det politiska bråket om kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) och hans dubbla arvoden nådde Söderköpings kommunfullmäktige på måndagen.

Bakgrunden är det tidigare beslutet att servicenämnden från 1 juni 2024 uppgår i kommunstyrelsen och att hela nämndens uppdrag överförs till kommunstyrelsen fram till 31 december 2024. Därmed får kommunstyrelsen ytterligare ett uppdrag i verksamheten, vilket har fått kommunens val- och arvodesberedning att föreslå att Martin Sjölander också får en del av den tidigare servicenämndens ordförandes arvode. Det handlar om drygt 10 000 kronor i månaden från 1 juni för att han ökar sin tjänstgöringsgrad med 20 procent. 

Som kommunstyrelsens ordförande har Martin Sjölander en tjänstgöringsgrad på 80 procent vilket ger ett arvode på 49 690 kronor i månaden. 

undefined
"Vi har ett tydligt reglemente där politiker har ett fast arvode. Där ingår alla uppdrag man har som förtroendevald", säger Ulric Nilsson (C) som är kritisk till att i den ekonomiskt tuffa situationen ge kommunstyrelsens ordförande ett extra arvode.

Pudelns kärna här är Söderköpings kommuns reglemente för arvoden till förtroendevalda. Där står: "För de med fasta arvoden motsvarande 40 % eller mer i tjänstgöringsgrad, ska arvodet täcka sammanträdesarvoden och förlorad arbetsförtjänst för samtliga politiska uppdrag. Inga andra ersättningar ska utgå förutom resekostnadsersättningar".

– Vi har ett tydligt reglemente där politiker har ett fast arvode. Där ingår alla uppdrag man har som förtroendevald, nu görs en helt ny tolkning av reglementet. Det görs dessutom nu när vi säger upp personal. De som blir kvar får ändrade tjänster och utökade uppdrag och det är inte alls så att de får mer betalt för det, säger oppositionsrådet Ulric Nilsson (C). 

Han lyfte frågan i en interpellation i kommunfullmäktige där Centerpartiets fullmäktigegrupp undrade hur det kan vara en rimlig och riktig prioritering att kommunstyrelsens ordförande får ett extra arvode trots arvodesreglementet. Det resulterade i en lång och stundtals tuff debatt under fullmäktiges sammanträde.

 – Jag tycker inte att vi fick några svar överhuvudtaget. Inte vad som är en rimlig nivå.  Utredningen från våra egna tjänstemän om en ökad arbetsbelastning för kommunstyrelsen visar att det rör sig om tre–fyra ärenden per sammanträde, säger Ulric Nilsson.

Centerpartiet har också skickat ärendet till förvaltningsrätten och begärt en laglighetsprövning.

undefined
"Mitt i allt detta begär man det extra arvodet för en politiker som har det högsta arvodet av alla i kommunen", säger Ellen Friberg (SI).

Många röster från oppositionen var kritiska till det extra arvodet. Söderköpings initiativets Ellen Friberg var en av dem. Hon sitter också med i val- och arvodesberedningen där oppositionen var emot det extra arvodet just för att det inte följer reglementet.

– Ingen politiker i Söderköping är heltidsarvoderad idag för att man velat att kommunalråden ska ha ett ben kvar i någon annan verksamhet. Syftet från början har varit att ingen ska vilja ta mer uppdrag för att man tjänar på det. Det ska vara ett incitament så att alla hjälps åt att sprida uppdragen och undvika maktkoncentration. Så har vi också tolka reglementet.

– Sen är det också rent moraliskt förkastligt utifrån att vi haft så mycket debatter kring ekonomin, omorganisationer och säger upp folk. Mitt i allt detta begär man det extra arvodet för en politiker som har det högsta arvodet av alla i kommunen, säger hon.

Huvudpersonen själv, Martin Sjölander, höll en låg profil under fullmäktiges sammanträde och lät Socialdemokraternas Tuula Ravander försvara höjningen.

– Jag kände att jag var jävig i ämnet eftersom det rör mitt personliga arvode så det var bättre att andra fick diskutera det, säger han.

Eftersom arvodet för ordföranden i den tidigare Servicenämnden var på 40 procent menar han att majoriteten nu gör en besparing på den politiska organisationen.

– Därför är det viktigt att jag bara vill ha de 20 procenten så att vi minskar ordförandearvodena med 20 procent, säger Martin Sjölander.

Kritikerna menar att ni bryter mot arvodesreglementet. Hur ser du på det?

– Det är val- och arvodesberedningen som tolkar det reglementet.

Är det du själv som begärt höjningen?

– Det är nog mer semantik skulle jag säga. Det jag sagt även tidigare är att jag ville avstå 20 procent av det tidigare nämndarvodet så jag inte hamnade på 120 procent.

Är höjningen rimlig med tanke på det ekonomiska läget och de besparingarna ni genomför?

– Jag ser logiken i att jag kommer att få ett utökat ansvar och mer arbetsuppgifter, samtidigt som vi kan sänka ordförandearvodena med 20 procent, cirka 61 000 kronor fram till årsskiftet. På så vis delar jag val- och arvodesberedningens uppfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!