De dÀr nya, unga pÄ Mon. Hur ska det gÄ?
SÄ lÀt det pÄ bygden nÀr Petra och Mattias Johansson startade resan hÀr pÄ Mon för 27 Är sedan, bara 20 och 26 Är gamla. Sedan dess har de gÄtt frÄn att vara arrendatorer, med en omsÀttning pÄ 500 000 kronor, till att bli Àgare och idag omsÀtta omkring tio miljoner kronor.
â Senaste tio Ă„ren har vi haft stora projekt med investeringar hĂ€r. Vi har byggt 53 privatĂ€gda hus och 30 hotellrum. Det hĂ€r för ju med sig en del service kring de hĂ€r husen. Det har nog blivit lite mer jobb Ă€n vi trodde frĂ„n början, sĂ€ger Mattias Johansson.
Mot den bakgrunden har de beslutat sig för att lÄta nÄgon annan driva bÄthuset, som stod fÀrdigt 2011 och byggdes ut 2018, och idag inrymmer restaurang- och konferenslokaler.
â Vi kĂ€nner att vi inte hinner med det hĂ€r pĂ„ ett bra sĂ€tt. Nu har vi kommit dit att det finns sĂ„ mycket potential hĂ€r sĂ„ förhoppningen Ă€r att det kommer nĂ„gon med bra energi och nya idĂ©er. Vi tĂ€nker att vi gör ett försök â ser om vi hittar nĂ„gon som vill driva det, sĂ€ger Petra Johansson.
Hur har responsen varit?
â Vi har fĂ„tt nĂ„gra som har varit intresserade. Vi försöker ha lite is i magen. Det mĂ„ste kĂ€nnas helt rĂ€tt, sĂ€ger Petra.
â Det hĂ€r Ă€r ju lite av en risk och vi har inte drivit upp det hĂ€r i 25 Ă„r för att slĂ€ppa i vĂ€g det hur lĂ€ttvindigt som helst. Men vi stĂ„r pĂ„ sĂ„ mĂ„nga ben hĂ€r och dĂ„ hinner man inte riktigt utveckla utan Ă€gnar sig frĂ€mst Ă„t att slĂ€cka brĂ€nder, vi tror att det hĂ€r kan bli bra, sĂ€ger Mattias.
För Petra som Àgnar det mesta av sin tid Ät bÄthuset skulle en hyresgÀst innebÀra mer tid till annat.
â Jag skulle kunna Ă€gna mig mer Ă„t marknadsföring och nĂ€tverkande och samtidigt avlasta Mattias i en del av hans arbetsuppgifter. Till viss del hoppas jag ocksĂ„ kunna gĂ„ ner lite i arbete och kanske vara ledig nĂ„gon pĂ„sk eller midsommar tillsammans med vĂ„r 13-Ă„riga dotter. Vi jobbar ju alltid nĂ€r alla andra Ă€r lediga, det blir ju sĂ„, sĂ€ger hon.
Finns kundunderlag att fortsÀtta satsa hÀr?
â Det gör det. Vi kĂ€nde att det tog fart ordentligt 2018. Sedan har vi med tanken pĂ„ omvĂ€rldslĂ€get haft ett par utmanande Ă„r bakom oss. Men man ser hela tiden att det finns potential. Förra hösten hade jag och kökschefen en ledig helg, sĂ„ det finns att göra, sĂ€ger Petra.
Kommer er personal att pÄverkas?
â Det beror ju lite pĂ„ vem som tar över, om man vill överta personal, men det kommer ju bli en förĂ€ndring, sĂ€ger Mattias.
â Just nu i restaurangen har vi bara en fastanstĂ€lld Ă„ret runt, resterande styrka utgörs av sĂ€songsarbetare, fortsĂ€tter Petra.
Samtidigt har det börjat röra lite pÄ sig i omrÄdet. Tidigare i höst berÀttade vi om Sankt AnnagÄrden som lagts ut för försÀljning och att Söderköpings kommun letar efter en ny arrendator till Edgards.
â Det kan bĂ„de vara bra och dĂ„ligt att det rör pĂ„ sig, men det blir lite oroligt förstĂ„s. Vi vet ju vad vi har och vi vet inte vad det blir. För oss Ă€r det viktigt att det finns fler saker hĂ€r ute, sĂ€ger Mattias.
â Vi ser oss inte som konkurrenter hĂ€r ute, utan tillsammans skapar vi en bra helhet, sĂ€ger Petra.
Med 27 Är pÄ platsen kan de tillskrivas det mesta förutom att de Àr nya. Deras plats hÀr har blivit given.
â Det Ă€r ju fortfarande vĂ€ldigt roligt det vi gör, sĂ„ vi har inga planer pĂ„ att lĂ€gga av Ă€ven om det innebĂ€r mycket jobb, sĂ€ger Mattias.