Personalen på Bergaskolan: "Vi känner oss bortglömda"

Flera i personalen på Bergaskolan i Söderköping är uppgivna. De upplever att ingen tar ansvar för skolan med alla dess brister och undrar hur planen framåt ser ut.
– Vi känner oss bortprioriterade och bortglömda, säger pedagogen Klas Johansson.

Personalen på Bergaskolan känner sig svikna. "Det finns inga planer framåt", säger pedagogen Klas Johansson.

Personalen på Bergaskolan känner sig svikna. "Det finns inga planer framåt", säger pedagogen Klas Johansson.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Söderköping2024-10-16 05:00

För snart fem år sedan flyttades personal och elever från Brobyskolan till Bergaskolan. En evakuering som skulle vara ungefär två och ett halvt år då Brobyskolan hade så stora brister att personal och elever inte kunde vara kvar. Men personalen larmade för flera år sedan om att evakueringsskolan inte höll måttet och var för trång.

Efter fem år finns många av problemen kvar. Enligt personalen har inte mycket hänt. Även de fackliga skyddsombuden har reagerat och nyligen lämnat in krav på arbetsmiljöåtgärder, en så kallad 66a, till kommunen. Samtidigt har ansvarig rektor lämnat över arbetsmiljöansvaret till kommunen.

Totalt går cirka 300 elever från förskoleklass upp till årskurs sex på Bergaskolan. Skolan upplevs trång, både i skolhusen och på skolgården. Personalen har på eget bevåg ändrat i matsalen så att den blivit lite större. Men då har delar av kapprummet försvunnit och en del elevskåp flyttats ner i källaren som periodvis har problem med översvämningar.

undefined
"Vi känner oss bortprioriterade och bortglömda. Det psykosociala är det svåraste, säger Klas Johansson. Han får medhåll av kollegan Camilla Göransson.

– Vi trollar och löser men ändå är det trångt. Eleverna kan inte äta länge för de måste ge plats till nästa grupp, det blir stressigt för dem på lunchen, säger pedagogen Camilla Göransson.

Det finns inte tillräckligt med grupprum, ingen idrottshall utan eleverna måste gå till Ramunderskolan för att ha både idrott och textilslöjd.

– Det psykosociala är det svåraste. Vi lever i tillfälliga lokaler, men vi får inte veta någonting om hur man planerar vår framtid. Vi blir trötta och uppgivna, det tär mycket. Det sades att vi var en evakueringsskola, det vill säga att vi högst skulle vara här i fem år, men så verkar det inte vara, säger Klas Johansson.

undefined
"Byggnaden är eftersatt och sliten. Vi vill ha en fullvärdig skola som är anpassad efter dagens undervisning", säger pedagogen Klas Johansson.

– Samtidigt kommer vi hit varje dag och gör ett bra jobb. Personalen är fantastisk. Det är inte mycket sjukskrivningar utan alla försöker underlätta för att det ska fungera. Men vi känner inte att vi får hjälp och stöd av vår huvudman (det vill säga kommunen) som vi borde få, säger Camilla Göransson.

För ett drygt år sedan besökte dåvarande politiker i barn- och utbildningsnämnden skolan.

– Då de var här var många av dem förfärade. Våra problem faller mellan stolarna och rinner ut i sanden till slut. De verkar inte ha någon plan, säger Klas Johansson.

undefined
Personalen på Bergaskolan känner sig svikna. "Det finns inga planer framåt", säger pedagogen Klas Johansson.

– Det är fruktansvärt att jobba i det här. Det är så dålig framförhållning, säger Camilla Göransson.

Bergaskolan är byggd 1910.

– Den var godkänd som skola då men det har hänt lite på 114 år. Nu är byggnaden eftersatt och sliten. Vi vill ha en fullvärdig skola som är anpassad efter dagens undervisning.

För ett drygt år sedan skickade Klas Johansson in en skrivelse till kommunen och ansvariga politiker där han beskrev bristerna på skolan. I den 66a-anmälan som facket lämnat in pekas totalt 13 punkter ut som arbetsmiljöbrister på skolan. Punkterna rör alltifrån skolans yttre till den invändiga miljön och byggnadens motståndskraft mot väder och vind. 

Ytterdörren är så tung att de yngre eleverna inte kan öppna den, i ett klassrum regnar det in, i källaren har det blivit översvämning och det rörelserum som funnits är stängt.

undefined
Den över hundra år gamla skolan är sliten och har flera sprickor vid fönstren.

– Allt måste synkas för att skoldagen ska gå ihop. Skolgården är för liten. Vi måste ha ett schema för när vi kan släppa ut eleverna på rast så de inte blir för många, säger Camilla Göransson.

Efter anmälan lovar kommunalråd Tuula Ravander (S) att det ska hända något snart. Ett beslut ska tas före årsskiftet.

– Vi håller på och tittar på olika alternativ och en kortsiktig lösning kan vara paviljonger någon annanstans, säger hon.

undefined
Efter anmälan lovar kommunalråd Tuula Ravander (S) att det ska hända något snart. Ett beslut ska tas före årsskiftet. "Vi håller på och tittar på olika alternativ och en kortsiktig lösning kan vara paviljonger någon annanstans", säger hon.

Ska hela skolan flytta då?

– Vi tror inte att vi kan vara kvar på Bergaskolan men då måste hela verksamheten flytta någon annanstans. Vi tittar på olika alternativ, säger Tuula Ravander.

Varför har ni inte gjort något tidigare?

– Vi kan inte göra något åt det som inte skett bakåt men vi kan ta snabba beslut nu. Vi ska se till att det inte finns några risker för att någon skadar sig på skolan direkt. Och i år kan vi ta beslut om en kortsiktig lösning. Den långsiktiga lösningen är ju en ny skola men det kommer att ta många år, säger Tuula Ravander.

– Jag förstår att personalen är besviken, det här har tagit för lång tid.

undefined
På flera platser i byggnaden finns sprickor och hål.
undefined
En högtalare i ett av klassrummen har sett sina bästa år.

Varför har ni inte tagit tag i det de här två åren då ni varit med i kommunledningen?

– Vi har haft en utredning på gång om lokalisering av en ny skola. Så det har varit en planering igång. Men tyvärr tar allt för lång tid. Ekonomin har gjort att vi inte kunnat säga när vi har råd, säger Tuula Ravander.

Karta: Bergaskolan, Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!